Mişcarea Pegida este plasată sub supraveghere în Saxonia de către serviciile germane de informaţii

Susţinători ai mişcării PEGIDA mărşăluiesc în oraşul german Dresden, 26 octombrie 2015.
Susţinători ai mişcării PEGIDA mărşăluiesc în oraşul german Dresden, 26 octombrie 2015. (Captură Foto)

Serviciile germane de informaţii interne (BFV) din landul Saxonia i-au pus sub supraveghere pe membrii mişcării Pegida, considerată de mulţi germani „extremistă” şi „islamofobă”, informează AFP.

„Nu mai este posibilă considerarea” mişcării înfiinţate în 2014 „o componentă a scenei extremei drepte”, anunţă filiala din landul Saxonia a Oficiului german de protecţia Constituţiei (BFV), care o califică de-acum drept o „mişcare cu evidente caracteristici extremiste”.

Pegida este clasată în rândul grupărilor care se opun Constituţiei, iar membrii ei sunt supuşi unei supravegheri a poliţiei, anunţă BFV.

Alte landuri germane, de exemplu Bavaria, au luat măsuri similare.

Pegida a atras la început „un public eterogen” şi a apărat poziţii „moderate”, însă s-a radicalizat în timp, atât ideologic, cât şi la nivelul discursului, precizează Oficiul.

Numeroşi germani au devenit tot mai vocali cu privire la politica Berlinului de admitere a unui număr mare de imigranţi, în special din 2015.

„În public, Pegida răspândeşte poziţii care sunt incompatibile cu ansamblul valorilor Republicii Federale Germane”, argumentează BFV, citând între altele o respingere a parlamentarismului, a statului de drept, a antisemitismului şi antiislamului şi o ostilitate faţă de minorităţi.

La alegerile din 2017 partidul Alternativa pentru Germania (AfD) – anti-Merkel şi împotriva migraţiei – considerat de mulţi de extremă dreaptă, a devenit atunci prima forţă politică din land după ce a obţinut 27% din voturile exprimate, de două ori mai mult decât media sa naţională.

Bfv a plasat la începutul lui martie partidul AfD sub supravegherea poliţiei, invocând încălcări ale ordinii democratice. Decizia a fost suspendată la scurt timp după aceea din cauza unor probleme de procedură, de către un tribunal administrativ de la Köln.

Serviciile de informaţii interne au plasat sub supraveghere, la sfârşitul lui aprilie, o parte a mişcării împotriva restricţiilor generate de pandemia virusului Wuhan.