Mişcare inedită: Şefii instituţiilor cheie, somaţi să iasă în conferinţă de presă comună pe cazul Caracal


Alexandra Măceşanu
Alexandra Măceşanu (Internet)

Mai multe organizaţii civice au solicitat joi, în cadrul unei scrisori deschise, şefilor dintr-o serie de instituţii cheie - MAI, ANCOM, Avocatul Poporului, Poliţie, Parchetul General, Ministerul Comunicaţiilor, DIICOT şi STS - să organizeze o conferinţă de presă comună pentru "a-şi dovedi integritatea profesională chiar şi atunci când aceasta este sinonimă cu recunoaşterea erorilor".

Cui îi este adresată scrisoarea

- Mihai Fifor, Ministrul interimar al Afacerilor Interne

- Alexandru Petrescu, Ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

- Felix Bănilă, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)

- procuror şef serviciu delegat Ionuţ-Ciprian Spiridon, DIICOT Serviciul teritorial Craiova

- procuror general Dimitrie Bogdan Licu, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

- Anca Anuţa, Prim-procurorul de pe lângă Parchetul Tribunalului Olt

- Romulus Dan Varga, Şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică

- Raed Arafat, Comitetul interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112

- chestor de poliţie Victor Willi Apreutesei - Adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române

- comisar-şef de poliţie Viorel Daniel Rădulescu - Adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române

- comisar-şef de poliţie Florian Dragnea - Adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române

- comisar-şef de poliţie Vasile Armaşu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Olt

- general de brigadă ing. Ionel-Sorin BĂLAN, prim-adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS)

- Sorin Grindeanu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)

- Renate Weber, Avocat al Poporului

Scrisoarea deschisă

Doamnelor şi domnilor înalţi funcţionari publici,

Cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu reprezintă, dincolo de tragedie, şi un moment de maximă importanţă în relaţia de bună-credinţă şi respect reciproc dintre statul român şi cetăţenii săi.

Declaraţiile contradictorii ale reprezentanţilor statului, demisiile grăbite şi fără o asumare a răspunderii pe situaţii concrete, scurgerile de informaţii pe surse în media şi pe reţelele sociale, amatorismul celor chemaţi să ofere publicului informaţii verificate şi, peste toate, absenţa comunicării publice a unei strategii asumate de coordonare a acestui caz duc la afectarea gravă a contractului social între oamenii din România şi cei aflaţi în poziţia de a-i apăra, informa şi respecta.

Considerăm că este nevoie de organizarea unei conferinţe de presă comune în care reprezentanţii instituţiilor implicate să depună toate eforturile pentru a-şi dovedi integritatea profesională chiar şi atunci când aceasta este sinonimă cu recunoaşterea erorilor. Înţelegem că există o anchetă în desfăşurare, situaţie care restrânge accesul la anumite informaţii dar, în esenţă, această conferinţă este despre încrederea cetăţenilor în instituţii fundamentale ale statului şi, din păcate, despre proceduri şi mecanisme care nu există sau nu sunt respectate şi poate fi realizată fără divulgarea unor aspecte criminalistice punctuale.

Doamnă Avocat al Poporului, nu întâmplător v-am inclus pe lista destinatarilor acestei scrisori deschise, ci pentru a vă respecta misiunea şi a vorbi în numele celei care nu o mai poate face. Având în vedere asumarea întocmirii unui raport special în acest caz de către instituţia Avocatului Poporului vă invităm să vă poziţionaţi ca participant la această conferinţă pentru a primi informaţii şi a veghea asupra respectării adevărului şi cetăţenilor în cadrul ei.

Vă chemăm, deci, doamnelor şi domnilor înalţi funcţionari publici, să vă respectaţi profesia, funcţiile, valorile morale şi cetăţenii şi să organizaţi o conferinţă de presă publică, în cadrul căreia să răspundeţi tuturor întrebărilor cu maximă deschidere posibilă şi cu asumarea angajamentului de a spune adevărul conform dovezilor şi informaţiilor deţinute de către instituţiile pe care le coordonaţi, fie că aceste întrebări se vor referi la cazul Alexandrei Măceşanu fie la coordonarea, procedurarea, finanţarea şi operaţionalizarea aspectelor şi mecanismelor publice de siguranţa cetăţeanului.

Cine semnează

#activAG Piteşti (membru Contract România)

#REZISTENŢA

#rezist Milano (membru Contract România)

Acţiunea Civică Galaţi

Asociaţia Aradul Civic (membru Contract România)

Asociaţia Platforma România 100

Corupţia Ucide

Geeks for Democracy

Iniţiativă România (membru Contract România)

Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membru Contract România)

RESET Iaşi (membru Contract România)

Rezist Galaţi

Ştafeta Steagului UE

Valea Jiului Society (membru Contract România)

Vedemjust (membru Contract România)

Voluntari în Europa (membru Contract România)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne