Ministrul Sănătăţii a prezentat raportul privind decesele COVID

Ioana Mihăilă
Ioana Mihăilă (Epoch Times Romania)

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că există diferenţe de până la 500 de decese COVID pe unitate spitalicească, între raportările făcute pe cele două platforme, CoronaForms şi Alerte MS. În acest context a fost constituită o comisie care să analizeze situaţia, pentru a stabili cauzele diferenţelor apărute.

„În urmă cu câteva săptămâni a fost comunicată existenţa unei diferenţe în ceea ce priveşte raportarea în bazele de date aflate la dispoziţia Ministerului Sănătăţii. În acest sens s-a constituit o comisie pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Mandatul Comisiei a fost identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin Covid-19, analiza procesului şi a conţinutului raportărilor curente din bazele de date actuale privind decesele de Covid-19, identificarea corespondenţei dintre bazele de date actuale şi identificarea potenţialelor neconformităţi, corectarea lor şi formularea de recomandări şi măsuri de îmbunătăţire a procesului de raportare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Potrivit ministrului, Comisia apreciază că sursa oficială de raportare şi clasificare a deceselor pe cauze este certificatul medical constatator al decesului.

Rezultatele Comisiei arată că, în anul 2020, pe platforma Ministerului Sănătăţii, Alerte MS, au fost raportate 26.106 decese, dintre care 227 cu diagnostic principal COVID şi respectiv 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID. Dintre acestea, 6.181 au fost decese suspecte COVID.

Referitor la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID.

Pentru aceeaşi perioadă, însă, s-au înregistrat în CoronaForms 16.120 decese, iar în Alerte MS 18.948 de decese.

Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces din raportările trimise de spitale este 18.670.

Comisia a analizat datele provenite de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme, Corona şi Alerte, şi a detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme. În acest context, Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din CoronaForms.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură