Ministrul israelian de externe l-a invitat pe Titus Corlăţean în Israel
alte articole
Titus Corlăţean a avut vineri, în marja Adunării Generale a ONU, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe israelian, Avigdor Lieberman, care i-a adresat şefului diplomaţiei române invitaţia de a efectua o vizită oficială în Israel.
Cei doi miniştri au evaluat nivelul avansat al dialogului politico-diplomatic bilateral, excelenta cooperare într-o gama foarte largă de domenii sectoriale precum şi stadiul implementării aspectelor convenite cu prilejul primei sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene (23-24 noiembrie 2011). Cei doi miniştri au agreat organizarea următoarei reuniuni a celor două Cabinete la Bucureşti, la o dată ce urmează a fi stabilită pe canale diplomatice.
În ceea ce priveşte relaţiile economice şi comerciale, cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia faţă de dinamizarea contactelor bilaterale şi creşterea volumului schimburilor comerciale cu circa 62% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Printre temele abordate a fost si cooperarea în format trilateral România-Israel-Republica Moldova, în special proiectul comun de dezvoltarea în Republica Moldova a unui laborator pentru controlul pesticidelor.
Totodată, a avut loc un schimb de vederi asupra subiectelor de actualitate de pe agenda Adunării Generale a ONU, cei doi miniştri abordând evoluţiile din Orientul Mijlociu şi, în mod specific, situaţiile din Iran şi Siria.
În ceea ce priveşte situaţia din Iran, cei doi miniştri au manifestat profundă îngrijorare faţă de dosarul nuclear iranian. Referindu-se la registrul de măsuri ale comunităţii internaţionale în reacţie la dosarul nuclear, ministrul român a făcut referire la regimul de sancţiuni al UE.
Referitor la situaţia din Siria, a fost subliniată necesitatea sprijinului colectiv al Consiliului de Securitate al ONU pentru eforturile Reprezentantului special Lakhdar Brahimi. Cei doi omologi au exprimat, de asemenea, preocuparea faţă de consecinţele în plan umanitar ale escaladării violenţelor din Siria, precum şi faţă de exacerbarea diviziunilor inter-comunitare şi riscurile pentru securitatea regională ale degradării situaţiei.
Cei doi oficiali au subliniat, totodată, opoziţia fermă faţă de orice acte de antisemitism, intoleranţă sau forme de propagandă extremiste, oriunde şi sub orice formă s-ar manifesta acestea.