Ministrul iranian de Externe afirmă că un fost secretar de stat american îi furniza informaţii despre atacuri israeliene secrete în Siria

Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)

Ministrul iranian de externe a afirmat, într-o înregistrare scursă în presă, că fostul secretar de stat american John Kerry i-a transmis informaţii privitoare la peste 200 de atacuri secrete ale israelienilor asupra intereselor iraniene în Siria - în timpul mandatului lui Donald Trump.

Ministrul de externe Javad Zarif a declarat în înregistrarea scursă obţinută de New York Times şi Iran International că Gardienii Revoluţiei şi liderul suprem al ţării - Ayatollah-ul Khamenei - i-au ascuns informaţii despre negocierile guvernamentale şi operaţiunile militare şi a primit informaţii de la Kerry.

Citiți și Ciudatele relaţii ale lui John Kerry cu lideri iranieni

„Fostul secretar de externe al SUA, John Kerry, mi-a spus că Israelul a lansat peste 200 de atacuri asupra forţelor iraniene din Siria”, a spus el.

Zarif a făcut comentariile într-un interviu din martie cu un jurnalist iranian care nu trebuia să fie publicat până în august, când preşedintele Hassan Rouhani părăseşte funcţia.

Nu este clar dacă Kerry l-a informat pe Zarif în timp ce era secretar de stat sau după părăsirea funcţiei. Zarif s-a întâlnit cu Kerry şi cu secretarul pentru energie al administraţiei Obama, Ernest Moniz, când Donald Trump se afla la Casa Albă, lucru pe care Kerry l-a recunoscut în 2018.

Citiți și Trump şi Pompeo îl critică pe John Kerry pentru întâlnirile sale cu ministrul iranian de externe

Kerry a negat discutarea obiectivelor israeliene cu ministrul iranian de externe.

„Vă pot spune că această poveste şi aceste afirmaţii sunt fără echivoc false. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată - nici când eram secretar de stat, nici după aceea”, a spus el într-o postare pe Twitter.

Kerry şi Moniz au avut un rol esenţial în negocierea acordului nuclear din 2015 dintre Iran şi ceilalţi semnatari ai acordului.

Kerry a declarat că s-a întâlnit cu Zarif şi alţi oficiali iranieni într-un efort de salvare a acordului nuclear.

Ulterior, în aceeaşi lună, Trump l-a criticat pe Kerry pentru „diplomaţia sa din umbră”, spunând că oficialii administraţiei Obama sunt cei care au băgat SUA în „această mizerie”, de la bun început - referindu-se la acordul JCPOA, extrem de criticat de analişti, care a fost atât de controversat încât Congresul a votat o procedură care cerea preşedintelui american să certifice că Iranul respectă clauzele din acord.

„Statele Unite nu are nevoie de Diplomaţia din Umbră, posibil ilegală, a lui John Kerry, în legătură cu Acordul Iranian, negociat foarte prost. El a fost cel care a creat această mizerie din strat!”, a postat Trump pe Twitter după ce au apărut informaţii despre discuţiile lui Kerry cu iranienii.

Trump a scos SUA din acord în mai 2018. La acea vreme, ca de altfel întotdeauna, Kerry a apărat acordul nuclear.

„Cred că fiecare american ar dori ca fiecare voce posibilă să îndemne Iranul să rămână în conformitate cu acordul nuclear care a împiedicat un război", a spus el într-o declaraţie.

„Secretarul Kerry rămâne în legătură cu foştii săi omologi din întreaga lume, la fel ca orice secretar de stat anterior. La fel ca cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii, el consideră că este important ca acordul nuclear, a cărui negociere a durat ani întregi, să rămână în vigoare, deoarece ţările se concentrează asupra stabilităţii în regiune.”

În mai 2019, Trump l-a acuzat pe Kerry că a încălcat legea federală, luând partea Iranului împotriva intereselor SUA - şi a spus că ar trebui să fie urmărit penal pentru acest lucru.

„Ştiţi, John Kerry vorbeşte cu ei foarte mult. John Kerry le spune să nu sune. Aceasta este o încălcare a Legii Logan şi, sincer, ar trebui să fie urmărit penal pentru asta”, a spus Trump la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe