Ministrul Infrastructurii: Chişinăul va direcţiona malului stâng tot gazul primit de la Gazprom în schimbul energiei electrice de la Cuciurgan

Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale
Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (gov.md)

Un nou contract rezonabil pentru a asigura cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică şi gaz a fost semnat între Energocom şi Centrala de la Cuciurgan. Anunţul a fost făcut sâmbătă, 3 decembrie, de către ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale de la Chişinău, Andrei Spânu, potrivit căruia acesta ar fi un contract de compromis.

„S.A. Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, am convenit să analizăm opţiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată ţara cu electricitate. Mai jos detalii:

- cantitatea: pentru decembrie, aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept;

- preţul: 73 USD;

- Moldovagaz va livra 5,7 milioane m³ de gaz (tot volumul primit de la Gazprom, n.r.) pe zi malului stâng, inclusiv MGRES;

- CSE şi ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetăţenii vor plăti mai puţin pentru electricitate”, a scris ministrul Infrastructurii pe contul său de Telegram.

„Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ţinem ţara conectată”, a punctat ministrul Spânu.

Totodată, Andrei Spânu a venit cu câteva detalii referitor la decizia luată de guvernarea de la Chişinău de a transmite tot gazul primit de la Gazprom către regiunea stângă a Nistrului, punctând că deciziile luate au un singur scop: de a ţine ţara conectată la electricitate, gaz, căldură şi de a menţine cel mai mic tarif posibil.

Cine achită cei 5,7 mln m³ de gaz pe zi?

Obligaţia de a achita 5,7 mln m³ de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom şi va achita doar costul energiei electrice. Moldovagaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, Moldovagaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m³ pe zi?

Conform contractului semnat între Moldovagaz şi Gazprom, în luna decembrie urmau a fi livrate 406 mln m³ de gaz. Cele 5,7 mln m³ pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă 176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz şi energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m³ pe zi iar malul stâng 2,3 mln m³ pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m³ pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m³ pe lună se vor împărţi după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m³, malul stâng 166,4 mln m³ pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m³ de gaz. În concluzie, adăugând cantităţile livrate în primele 3 zile ale lunii şi volumul alocat pentru producerea electricităţii, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m³ de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m³ (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m³ pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetăţenii malului stâng cu gaz, energie termică şi electricitate. Luna decembrie este o lună rece cu un consum mai mare decât în noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m³ pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient şi pentru a menţine procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng. Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Este avantajos pentru malul drept preţul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

În ultima săptămână, am avut creşteri considerabile la preţul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puţin soare iar turbinele eoliene au produs mai puţină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat şi orice reducere de capacitate într-un anumit colţ al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depăşit preţul de 400 EUR. Procurarea la preţ de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creştere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preţ de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai creşte, iar Comisia Situaţii Excepţionale va decide revederea tarifului. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m³ şi continuăm să achiziţionăm. Preţul mediu de achiziţie a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Preţul de achiziţie nu va duce la creşteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensaţii în factură, economisim şi trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeaşi înţelegere pentru ianuarie, februarie şi martie. Malul drept va primi întreaga cantitate de energie electrică la preţul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuţiile şi voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ţinem ţara (spitale, şcoli, grădiniţe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la preţul de piaţă de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m³ de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preţ de piaţă 1500 USD, preţ Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaşte exact evoluţia preţurilor.

„În această perioadă dificilă luăm decizii complicate. Mi-aş fi dorit să nu avem război la hotar, iar preţurile la gaz şi electricitate să fie mici, aşa cum au fost în anii precedenţi. Din păcate nu este aşa. Avem război şi consecinţele lui ne afectează zilnic. Noi vom rezista, vom face tot ce trebuie ca oamenii să treacă mai uşor de această perioadă. Moldova va fi mai puternică şi noi, toţi împreună, solidari, vom reuşi”, a conchis Andrei Spânu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe