Ministrul indian de Externe, izolat la întâlnirea G7 pe motiv de COVID

Ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar împreună cu omologul său britanic Dominic Raab, 15 decembrie 2020 în New Delhi.
Ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar împreună cu omologul său britanic Dominic Raab, 15 decembrie 2020 în New Delhi. (Money Sharma/AFP via Getty Images)

Ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, a fost forţat să renunţe la întâlnirile faţă în faţă ale Grupului celor Şapte din Londra, după ce doi membri ai delegaţiei sale au fost testaţi pozitiv pentru virusul Wuhan.

Subrahmanyam Jaishankar a declarat, miercuri, că va trebui să se alăture reuniunii miniştrilor de Externe G-7 online, şi nu personal.

„Am fost informat ieri seară de expunerea la posibile cazuri COVID. Ca o măsură de precauţie şi, de asemenea, din consideraţie pentru ceilalţi, am decis să-mi respect angajamentele în modul virtual. Acesta va fi şi cazul întâlnirii G-7 de astăzi”, a scris el, pe Twitter.

India nu este membru G-7, dar a fost invitată la summit, împreună cu Australia, Africa de Sud şi Coreea de Sud.

Guvernul britanic a declarat că doi delegaţi indieni au fost testaţi pozitiv şi, prin urmare, întreaga delegaţie se autoizolează.

Un diplomat de rang înalt din Marea Britanie a declarat: „Regretăm profund faptul că ministrul de Externe Dr. Jaishankar nu va putea participa astăzi personal la reuniune şi va participa acum virtual, dar tocmai de aceea am pus în aplicare protocoale stricte COVID şi teste zilnice”.

Aceasta este prima întâlnire faţă în faţă a miniştrilor de Externe G-7 de mai bine de doi ani.

Sir Keir Starmer, liderul principalului partid de opoziţie, laburist, a pus sub semnul întrebării decizia guvernului de a organiza şedinţa cu participarea în persoană şi nu online.

„Cred că trebuie să punem întrebări despre cum s-a întâmplat acest lucru, doar pentru a ne asigura că nu se repetă”, a spus el. „Este o reamintire a gradului de vigilenţă pe care trebuie să-l menţinem cu privire la frontierele noastre - provocăm guvernul în acest sens de câteva luni”.

Întrebat dacă organizarea întâlnirii în persoană a fost o greşeală, prim-ministrul Boris Johnson a declarat reporterilor: „Cred că este foarte important să încercăm să ne desfăşurăm activitatea ca un guvern". „O să mă întâlnesc cu ministrul indian de Externe mai târziu în această după-amiază şi asta va fi pe Zoom, mi se dă de înţeles.”

Există măsuri stricte de securitate COVID-19 la Lancaster House, locul summitului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe