Ministrul Finanţelor, mesaj către ordonatorii de credite: Menţineţi o atitudine prudentă privind volumul cheltuielilor bugetare

Alexandru Nazare - gov.ro
Alexandru Nazare - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, le cere ordonatorilor de credite să menţină o atitudine prudentă în ceea ce priveşte volumul cheltuielilor bugetare, cu toate că execuţia bugetară din primele patru luni ale acestui an continuă trend-ul pozitiv înregistrat de la începutul anului.

“Execuţia bugetară din primele patru luni ale anului 2021 continuă trend-ul pozitiv înregistrat de la începutul anului şi validează prognozele de creştere economică ale instituţiilor internaţionale. Este în continuare nevoie de disciplină şi fac apel la toţi ordonatorii de credite să menţină o atitudine prudentă în ceea ce priveşte volumul cheltuielilor bugetare. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avem o creştere a veniturilor însoţită de o creştere a investiţiilor, concomitent cu o majorare accentuată a ponderii proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, la 52,3% din totalul cheltuielilor pentru investiţii”, a precizat Nazare, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, cheltuielile totale au crescut cu 11,3%, în special datorită creşterii semnificative a cheltuielilor de investiţii, în timp ce celelalte cheltuieli, inclusiv cele de personal, au avut un ritm mai lent de creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Deficitul bugetar scade cu 0,73 pp din PIB faţă de primele patru luni ale anului 2020. În perioada ianuarie - aprilie 2021, veniturile Bugetului General Consolidat au însumat 118,39 miliarde lei, cu 20,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluţii nominale pozitive, cele mai pronunţate înregistrându-se în cazul TVA, contribuţiilor de asigurări, fondurilor europene şi impozitelor pe proprietate”, a explicat oficialul.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru investiţii în primele patru luni ale acestui an, acestea au fost în valoare de 13,13 miliarde lei, în creştere cu 3,17 miliarde lei (31,8%) comparativ cu perioada similară a anului trecut (9,96 miliarde lei). Ministrul a adăugat că mai mult de jumătate din acestea au fost finanţate din fonduri externe nerambursabile.

“Execuţia BGC în primele patru luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 20,70 miliarde lei (1,18% din PIB), în scădere cu 6,12 miliarde lei faţă de deficitul de 26,82 miliarde lei (2,54% din PIB), înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020. Măsurile cu caracter excepţional pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei au continuat, generând plăţi cu caracter excepţional în valoare de 4,91 miliarde lei”, a conchis Alexandru Nazare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie