Ministrul Energiei: Peste 40% dintre consumatori au optat pentru piaţa liberalizată. Nu e suficient

Virgil Popescu - gov.ro
Virgil Popescu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, luni, la postul B1 TV, că, până în prezent, doar aproximativ 40% dintre consumatori au decis să opteze pentru piaţa liberalizată de energie electrică, adăugând că acest număr nu este suficient. Totuşi, ministrul s-a arătat încrezător că situaţia s-ar putea schimba la sfârşitul lunii iunie, când “va dispărea acel discount de factură”.

“Am depăşit 40% procent de consumatori care au optat pentru piaţa liberalizată. Nu e suficient, îi îndemn mai mult pe oameni să iasă din rutina de zi cu zi... Te complaci cu această idee: ‘las că mă duc mâine, las că mă duc mâine’... Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă la finele lui iunie, când va dispărea acel discount de factură. La începutul lui iulie va fi iar o mutare dintr-un loc în altul în căutarea unei oferte mai bune.

Am văzut semnalele din piaţă vizavi de o posibilă creştere a energiei electrice (a preţului). Indiferent ce spun unii colegi din ANRE, că piaţa trebuie să fie liberă, liberă - şi uită că au fost de acord cu ce a făcut PSD cu piaţa reglementată - nu cred că trebuie să avem o piaţă sălbatică, în care fiecare face ce vrea”, a susţinut Popescu.

De asemenea, ministrul a afirmat că preţurile au crescut în sectorul energiei electrice.

“Cei care au cumpărat energie anul trecut pentru anul acesta e la acelaşi preţ şi cei care au cumpărat în 2019 pentru 2020 e cam la acelaşi preţ. A crescut pe piaţa zilei următoare, o piaţă în care, în mod normal, ar trebui să existe un excedent de energie şi nu l-am contractat. Au început să apară speculaţii pe această piaţă şi acolo a crescut preţul. Or un furnizor care are un portofoliu de clienţi, industriali sau casnici, trebuie să ştie să-şi cumpere energia dinainte de la producător”, a explicat Virgil Popescu.

Potrivit ministrului Energiei, furnizorii care nu şi-au cumpărat energia dinainte de la producător acum sunt obligaţi să cumpere de pe “piaţa zilei următoare, care e mai scumpă”.

“Aşa apare o spirală de preţ”, a adăugat Popescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie