Ministrul Educaţiei anunţă toleranţă zero la Bacalaureat

Probele scrise ale Bacalaureatului 2014, sesiunea iunie-iulie, încep luni, cu proba la Limba şi literatura romană şi cu avertismente din partea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), care anunţă că nu va tolera nicio abatere de la lege şi de la normele de organizare a examenului.
Remus Pricopie, ministrul Educaţiei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.06.2014

Probele scrise ale Bacalaureatului 2014, sesiunea iunie-iulie, încep luni, cu proba la Limba şi literatura romană şi cu avertismente din partea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), care anunţă că nu va tolera nicio abatere de la lege şi de la normele de organizare a examenului.

După ce în urmă cu un an bacalaureatul a fost marcat de scandaluri legate de luare de mită şi copiat, Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală ajungând subiect de presă incendiar, în acest an, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a prefigurat debutul probelor scrise susţinând, duminică, o videoconferinţă cu personalul din ţară implicat în organizarea şi desfăşurarea examenelor. La sesiunea video cu ministrul au luat parte preşedinţii şi informaticienii celor 527 de centre de examinare şi ai celor 147 de centre de evaluare, inspectori şcolari generali, inspectori şcolari generali adjuncţi, inspectori şi membrii Comisiei Naţionale de Bacalaureat din Ministerul Educaţiei Naţionale, conform Agerpres.

În cadrul videoconferinţei, au fost discutate procedurile legate de organizarea probelor de Bacalaureat şi măsurile de securitate impuse pentru probele scrise:

"Ministrul Remus Pricopie a transmis mult succes elevilor, a mulţumit profesorilor implicaţi şi a atras atenţia asupra faptului că MEN nu va tolera nicio abatere de la lege şi de la normele prevăzute în metodologia de organizare a examenului", se arată într-un comunicat de presă remis de MEN.

La proba de luni a Bacalaureatului sunt înscrişi 143.968 de absolvenţi, dintre care 129.827 din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare. Funcţie de profilul şi filiera pe care le-au urmat în învăţământul liceal, aceştia vor avea două tipuri de subiecte. Elevii de la filierele teoretice, profilul umanist, şi cei ai filierei vocaţionale, profilul pedagogic, vor avea acelaşi tip de subiecte, în timp ce absolvenţii filierei teoretice - profil real, ai filierei tehnologice şi ai filierei vocaţionale - toate profilurile, cu excepţia celui pedagogic, vor primi alte tipuri de subiecte.

La proba de luni a Bacalaureatului sunt înscrişi 143.968 de absolvenţi

Subiectele sunt elaborate de profesori specialişti din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi au, cel puţin teoretic, un grad mediu de dificultate, în raport cu programa şi cu competenţele vizate", mai informează MEN.

Nici nu au început însă probele scrise şi problemele cu Bacalaureatul au şi început. La Arad, inspectorul şcolar general adjunct a fost reţinut, fiind suspectat de trafic de influenţă, iar un alt inspector şcolar şi o profesoară, acuzaţi că ar fi primit bani pentru a ajuta unii candidaţi să promoveze la examenul de Bacalaureat, vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Cele trei cadre didactice ar fi primit de la elevi între 300 şi 500 de euro în schimbul promovării la examenul de bacalaureat, potrivit unor surse judiciare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor