Ministrul Economiei a propus Guvernului ridicarea barierelor de preţ la producătorii de gaze şi energie electrică

Virgil Daniel Popescu
Virgil Daniel Popescu (Epoch Times România)

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat vineri seara, că a propus Guvernului ca proiectul de lege vizând modificarea OUG 114 să includă prevederi vizând ridicarea barierelor de preţ la producător „pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020”:

„În ambele zone – şi de energie electrică, şi de gaze naturale -, OUG 114 a impus nişte bariere de preţ la achiziţia energiei electrice şi a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut preţul de achiziţie a energiei electrice şi a gazelor naturale pentru furnizori, dar la populaţia casnică preţul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-şi mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preţ la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020”, a declarat Virgil Popescu, citat de Agerpres, la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul Economiei a adresat şi subiectul ridicării taxei de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, anunţând că a propus ca cei 600 de milioane de lei strânşi în conturile ANRE din această taxă să fie investiţi pentru proiecte în zona de energie.

„Am propus Guvernului ca, cu aceşti bani, să se poată efectua proiecte în zona de energie, de eficienţă energetică şi să-i putem folosi şi pentru consumatorul vulnerabil, pentru că tot în cursul anului 2020 ne-am propus să definim consumatorul vulnerabil şi schema de finanţare a acestuia”, a adăugat Popescu.

Reamintim că USR a propus ieri, la discuţiile cu premierul Orban pe tema OUG 114, ca aceşti bani să fie folosiţi pentru consumatorii vulnerabili.

„S-a discutat o dereglementare a preţului la energie electrică care să aibă loc până la finalului anului 2020 şi dereglementarea preţului la producţia de gaze naturale care să aibă loc la 1 iulie 2020. USR a adus în discuţie că această dereglementare a preţului la producţie trebuie să fie însoţită de măsuri pentru consumatorii vulnerabili, adică pentru acea categorie socială care nu-şi poate plăti preţul la energie şi gaze naturale. Pentru aceşti oameni va fi gândită o schemă de subvenţionare. Ca soluţie, am discutat utilizarea taxei de 2%, care fusese aplicată pe cifra de afaceri companiilor din energie, pentru a finanţa programele de sprijin ale consumatorilor vulnerabili, dar şi alte surse bugetare din taxarea veniturilor suplimentare ale producătorilor de gaze naturale”, a declarat vineri Cristina Prună, după discuţiile cu Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne