Mihai-Răzvan Ungureanu: Au fost 78 de zile dificile

Premierul demis Mihai-Răzvan Ungureanu a mulţumit miercuri Guvernului la finalul ultimei şedinţe pe care a condus-o, afirmând că au fost "78 de zile dificile", dar că este onorat că a fost împreună cu o "galerie de oameni oneşti şi bine intenţionaţi".
Şedinţă de guvern. (www.gov.ro)
Gina Zaragiu
03.05.2012

Premierul demis Mihai-Răzvan Ungureanu a mulţumit miercuri Guvernului la finalul ultimei şedinţe pe care a condus-o, afirmând că au fost "78 de zile dificile", dar că este onorat că a fost împreună cu o "galerie de oameni oneşti şi bine intenţionaţi".

Mihai Răzvan Ungureanu a mai susţinut că nu are niciun regret legat de activitatea guvernamentală şi că scurta experienţă la conducerea Executivului a fost una "extraordinară", pe care încă o retrăieşte permanent în memorie, fără să se fi simţit singur sau sacrific. width=

"Nu am regrete, a fost o experienţă extraordinară, pe care o retrăiesc în memorie oră cu oră şi zi cu zi. Nu m-am simţit singur sau sacrificat", a spus Ungureanu.

"Obiectivul nostru a fost consolidarea creşterii economice a României. România e azi într-o situaţie economică stabilă din punct de vedere financiar. (...) În ceea ce priveşte reîntregirea salariilor am avut o abordare prudentă asupra chestiunii - trebuia să am cifrele pe primul trimestru - şi pentru că nu am o miză electorală în alegerile locale", a notat Mihai-Răzvan Ungureanu.

Premierul demis, care şi-a prezentat bilanţul mandatului a afirmat că situaţia economică permite astăzi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior măsurilor de austeritate asumate de Executivul anterior. "Lăsăm aceste lucruri pregătite pentru a fi puse în practică, dar ce a fost esenţial a făcut acest Guvern", a susţinut Ungureanu.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.

"S-a vorbit în ultima vreme despre existenţa unor resurse de 5 miliarde de euro în Trezorerie. Nu sunt bani apăruţi peste noapte, ei sunt acolo de ceva timp, reprezintă rezerva de care avem nevoie pentru vreme rea şi trebuie să rămână intangibilă, nu lăsată să alimenteze decizii populiste care să distrugă efortul de austeritate al plătitorului de taxe", a completat Ungureanu.

Premierul a evidenţiat că calculele efectuate de Guvern pentru recuperarea salariilor nu au pornit de la premisa că această rezervă va fi folosită şi a asigurat că vor exista bani pentru ca această recuperare să fie efectuată "din iunie încolo", nu din împrumuturi, ci din sume atrase prin combaterea evaziunii fiscale, atragerea fondurilor europene şi investiţiile străine.

Ungureanu a menţionat că printre obiectivele pe care le-a urmărit Cabinetul său au fost consolidarea creşterii economice actuale, combaterea evaziunii fiscale, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi transparentizarea actului de guvernare.

"În scurtul timp în care ne-am aflat la conducerea României, principiile de bază după care m-am bazat au fost responsabilitatea şi stabilitatea macroeconomică, predictibilitatea, pentru a asigura că sub nicio formă credibilitatea externă a României nu are de suferit. Spuneam şi zilele trecute, credibilitatea unui stat se construieşte în ani, dar poate fi pierdută într-o secundă. Am încrederea că viitorul prim-ministru al României se va putea ghida după aceleaşi principii în activitatea guvernamentală preluându-ne astfel programul de guvernare", a afirmat Mihai-Răzvan Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor