Mesaj al episcopului greco-catolic de Bucureşti: Nu ne putem mântui tapându-ne gura cu numele Domnului şi exaltând supunerea în faţa fărădelegii
PS Mihai Fraţilă, episcop greco-catolic de Bucureşti, a lansat un mesaj pentru cinstirea memoriei episcopului martir Iuliu Hossu şi a Zilei de 1 decembrie 1918.
În mesajul său, episcopul greco-catolic de Bucureşti a făcut referire la discursul extremist şi naţionalist, aparent o trimitere la discursul lui Călin Georgescu, PS Mihai a criticat „supunerea în faţa fărădelegii sub pretextul afilierii creştine”, dar şi discursul care abundă în referiri la Dumnezeu, scrie G4Media.
Redăm integral mesajul:
"Ziua naţională este un motiv de bucurie şi reprezintă temeiul recunoştinţei faţă de istoria şi binefacerile culturii naţionale. Emblema judicioasă a unei asemenea celebrări în prezent este devotamentul în favoarea adevărului, a bunătăţii şi a dreptăţii. Cu această ocazie, în speranţa de a ne dedica unui firesc examen de conştiinţă, obişnuim să-l evocăm pe episcopul martir Iuliu Hossu.
Exemplul său ne invită să nu ne lăsăm dezgustaţi de ţară şi de naţie, abandonând tezaurul acestor valori în mâna celor care profită de buna credinţă a oamenilor
Nu ne putem mântui, tapându-ne gura cu numele Domnului şi exaltând supunerea în faţa fărădelegii sub pretextul afilierii creştine şi al naţionalismului care rămâne pururi dispreţuitor şi extremist. Adevăratele schimbări se construiesc numai la şcoala libertăţii şi a răspunderii, capabile să-i ofere vieţii demnitate şi speranţă.
A surprinde cheia necesară pentru a depăşi zădărnicia existenţei, nu e, prin urmare, un lucru simplu şi nici confortabil. În 1989, am trăit pe viu căderea unui regim infam, dar rămăşiţele sale au supravieţuit şi s-au transmis fără greş prin puterea autosuficienţei şi a egoismului
În apropierea împlinirii de 35 de ani de la căderea tiraniei, am ajuns să retrăim, astfel, clipe pline de gravitate. Judecata şi discernământul pot fi foarte uşor afectate şi în prezent. Tarele răului se menţin prin autosuficienţă, dar mai ales prin aroganţă şi prin complicitatea poftei de putere. Uitarea faptului că lupta cu răul din noi nu încetează niciodată – ne aminteşte Hristos – poate crea oricând monstruozităţi.
Suntem invitaţi, aşadar, să ne înnoim aspiraţia şi chemarea de a fi mai buni şi mai cinstiţi, mai raţionali şi mai noi înşine în Isus. Spiritul care l-a însufleţit pe Ioan Paul II, apostol al libertăţii şi al răspunderii, să ne poată lumina şi nouă cursul vieţii. Tocmai de aceea, mă rog Părintelui ceresc ca timpul care rămâne până la sărbătoarea Naşterii Domnului să vă fie spre înnoire sufletească! Să-l trăiţi în simţul răspunderii şi al devotamentului faţă de semeni!"