Merkel, vizită de adio în SUA, vorbeşte despre "stabilitate". Relaţia germană cu China, Rusia pe agendă

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Preşedintele Joe Biden a întâmpinat-o pe cancelarul german Angela Merkel la Casa Albă pentru ultima sa vizită oficială.

Liderul german va începe discuţii, astăzi, despre pandemia produsă de virusul Wuhan, despre China - pe care Germania a susţinut-o în ciuda presiunilor americane - şi despre gazoductul Nord Stream 2, care dă bătăi mari de cap alianţei transatlantice.

Merkel se va întâlni cu Biden, cu vicepreşedintele Kamala Harris şi cu alţi înalt oficiali din SUA.

„De fapt, este o vizită de adio şi semnalează continuitate şi stabilitate în cadrul relaţiei Germania-SUA”, a declarat Johannes Thimm, membru senior la Institutului german pentru afaceri internaţionale şi de securitate, un grup de reflecţie din Berlin.

După o perioadă de 16 ani de relaţii cu Merkel, mulţi oficiali din Washington şi din alte zone se întreabă ce curs ar putea lua Germania după următoarele alegeri.

Cancelarul - care a cooperat cu patru preşedinţi americani în timpul mandatelor sale - va căuta să asigure SUA că nu va exista o schimbare uriaşă, a afirmat Thimm.

Partidul CDU, care o sprijină pe Merkel, conduce în sondaje înaintea alegerilor din 26 septembrie din Germania, dar ecologiştii verzi şi social-democraţii de centru-stânga vin din urmă şi ar putea să conducă un viitor guvern. Chiar dacă cele trei părţi au opinii diferite în multe domenii politice, toate sunt angajate într-o relaţie transatlantică puternică.

Statele Unite au susţinut de multă vreme că proiectul Nord Stream 2 va ameninţa securitatea energetică europeană, prin creşterea dependenţei continentului de gazul rusesc şi că va permite Rusiei să exercite presiuni politice asupra naţiunilor vulnerabile din estul şi centrul Europei.

Dar Biden a renunţat recent la aplicarea sancţiunilor împotriva entităţilor germane implicate în proiect, o mişcare care a generat tensiuni în Congresul american.

Casa Albă nu a făcut niciun anunţ oficial care să reflecte poziţia faţă de vizita cancelarului german, potrivit unui înalt oficial al administraţiei Biden, care a informat reporterii înaintea vizitei cancelarului.

Merkel a încercat, săptămâna aceasta, să diminueze eventualele aşteptări privind o evoluţie extraordinară de ultim moment.

Deşi oficialii germani au fost neobişnuit de tăcuţi cu privire la subiectele care vor fi discutate în timpul vizitei, purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel a confirmat miercuri că Republica Populară Chineză se află pe agenda discuţiilor.

„Acest lucru se poate spune cu relativă certitudine”, a declarat Steffen Seibert reporterilor.

„Acest subiect a jucat, de asemenea, un rol important la summitul G-7, unde s-au întâlnit ultima dată cancelarul şi preşedintele american.”

Germania are legături comerciale puternice cu China, dar a criticat, de asemenea, încălcarea brutală şi flagrantă a drepturilor omului comisă în mod tradiţional de regimul de la Beijing.

Merkel doreşte să evite o situaţie în care Germania sau Uniunea Europeană ar putea fi forţate să aleagă între China şi Statele Unite.

Mai mult, cancelarul german consideră că se poate - şi că ar fi necesar - coopera cu China în probleme globale, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice şi combaterea pandemiei virusului Wuhan, produsă de autorităţile comuniste.

Înaintea vizitei sale, un grup de parlamentari democraţi a solicitat Germaniei, săptămâna aceasta, să renunţe la „blocarea” impusă de Germania în ceea ce priveşte renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor anti-COVID-19 conform normelor comerciale globale. O astfel de renunţare, au susţinut parlamentarii, ar contribui la extinderea producţiei de vaccinuri eficiente în întreaga lume.

Administraţia Biden şi-a exprimat sprijinul pentru renunţarea la drepturile de proprietate discutată la Organizaţia Mondială a Comerţului, însă oficialii Casei Albe nu anticipează soluţionarea diferendelor în timpul vizitei lui Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe