Merkel ştia că Rusia voia să limiteze livrările de gaze către Europa pentru a şantaja, dar a ascuns acest lucru [Handelsblatt]

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi cancelarul german Angela Merkel (Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)
Redacţia
07.06.2024

Fostul cancelar german Angela Merkel, înainte de a demisiona la sfârşitul anului 2021, suspecta că Rusia intenţionează să limiteze livrările de gaze către Europa, dar a ascuns această informaţie, scrie ziarul Handelsblatt, care a avut acces la documente clasificate privind gazoductul Nord Stream 2.

Guvernul german a suspectat Rusia de şantaj. O notă a Ministerului german al Economiei, datată august 2021 şi citată de Handelsblatt, arăta că, după ce ar fi provocat o penurie de gaz, autorităţile ruse ar putea încerca să forţeze punerea în funcţiune a Nord Stream 2 înainte ca autorităţile germane să efectueze certificările necesare.

Documentul menţiona că atitudinea Rusiei „ar putea avea consecinţe dramatice”, iar umplerea instalaţiilor de stocare a gazului era „foarte lentă”. Până în iulie 2021, instalaţiile de stocare deţinute de Gazprom erau pline doar pe jumătate.

Nota, potrivit publicaţiei amintite, a fost trimisă ministrului de atunci al Economiei şi aliat apropiat al lui Merkel, Peter Altmaier, care a informat cabinetul. Cu toate acestea, în octombrie 2021, Merkel, răspunzând la întrebările unui jurnalist al publicaţiei, a declarat că nu a văzut niciun semn că Rusia ar reduce livrările de gaze către Europa.

La sfârşitul lunii octombrie 2021, Vladimir Putin a instruit Gazprom să înceapă lucrările planificate pentru a creşte volumul de combustibil în instalaţiile de depozitare europene. La acel moment, construcţia gazoductului era aproape finalizată. Cu toate acestea, în februarie 2022, guvernul noului cancelar german Olaf Scholz a anunţat îngheţarea punerii în funcţiune a Nord Stream 2.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, au avut loc o serie de explozii pe gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, de pe fundul Mării Baltice, soldate cu avarierea a trei dintre cele patru conducte. Nu se ştie cine s-a aflat în spatele exploziilor; acestea au fost atribuite atât Ucrainei, cât şi Rusiei. Mai multe ţări europene au început o anchetă, dar două ţări, Danemarca şi Suedia, au pus deja capăt anchetei. În Germania, ancheta este încă în curs de desfăşurare.

La începutul lunii iunie 2024, Vladimir Putin, la o întâlnire cu şefii agenţiilor de presă străine, a menţionat explozia Nord Stream 2 ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist german.

„Aceste conducte au fost aruncate în aer pe fundul Mării Baltice - nimeni nu este nici măcar indignat, ca şi cum ar fi fost un lucru corect. Noi continuăm să furnizăm gaz în Europa prin Ucraina. De asemenea, gazul trece prin Turcia, iar consumatorii europeni îl primesc. De ce nu vrea Germania să primească gazul nostru prin această conductă care traversează Marea Baltică?”, a declarat Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor