Membrii unui clan din Iaşi care şi-au trimis copiii să fure în Paris au primit împreună zeci de ani de închisoare

Romi care cerşesc în Paris
Romi care cerşesc în Paris (Getty Images)

Membrii clanului din Păcureţi-Iaşi care şi-au trimis copiii să fure în metroul din Paris au fost trimişi la închisoare de către Tribunalul Iaşi, relatează G4Media. În perioada 2011-2016, prejudiciul provocat de aceşti copii a fost de peste 600.000 de euro. Copiii, care aveau vârste între 11 şi 18 ani, furau telefoanele şi portofelele călătorilor.

Potrivit sursei citate, Aurel Gândac, Gheorghe Drugu, Spania Sănă­tescu zisă Anglia, Marius Roman zis Casier sau Comitet, Somna Bobocel şi Norica Leonte (fostă Bobocel) zisă Nadia, Valentina Răileanu zisă Bijuteria şi Claudia Bobocel zisă Catiţa au primit pedepse între 4 şi 9,8 ani de închisoare pentru exploatarea copiilor lor. Cea mai mare pedeapsă, de 9 ani şi 8 luni de detenţie efectivă, a primit-o Spania Sănătescu zisă Anglia.

În urma colaborării cu autorităţile din Franţa, Italia şi Spania, dosarul a fost trimis în judecată în 2017 de către DIICOT Iaşi.

La acea vreme, Vasile Airinei, procurorul de caz de la DIICOT Iaşi, a susţinut că, din investigaţiile penale efectuate de autorităţile judiciare franceze, a rezultat că încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de tineri majori şi minori, de naţionalitate română, în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au înregistrat o creştere bruscă în anii 2015-2016, în contextul organizării în Franţa a unor evenimente sportive majore, precum campionatul de fotbal Euro 2016 sau conferinţa pe tema schimbărilor climatice COP 21.

“Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri familiale din oraşele Iaşi şi Roman, iar în Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denis, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau. În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate care erau predate adulţilor. Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în perioada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro din care peste 148.000 au fost transferaţi din Franţa în România”, a mai susţinut procurorul Airinei.

De asemenea, 20 de membri ai aceluiaşi clan au fost condamnaţi în Franţa în 2019 la pedepse între 4 şi 8 ani de închisoare, precum şi la interdicţia de a intra în Hexagon după eliberare.

Totodată, 20 de minori au fost interogaţi în timpul anchetei, dar niciunul nu a fost de acord să depună mărturie împotriva familiilor.