Medicul erou din Piatra Neamţ, testat pozitiv pentru Covid

Medicul Ioan Cătălin Denciu
Medicul Ioan Cătălin Denciu (Screenshot)

Cătălin Denciu, medicul erou din Piatra Neamţ, este în stare gravă, în Belgia i s-a făcut dializă. Înainte de a fi transferat în Belgia, i s-a făcut un test pentru COVID, iar rezultatul a fost pozitiv, deşi doctorul fusese infectat şi în primăvară, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la Digi24.ro.

"La Floreasca s-au făcut evaluările şi un test Real Time PCR pozitiv. El a suferit de infecţia cu SARS-CoV-2 în martie, aprilie. A avut şi un IgG de anticorpi important, fiind şi donator de plasmă în repetate rânduri.

Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru o infecţie cu SARS-CoV-2, să o avem şi ca răspuns zilele următoare", a declarat ministrul.

Întrebat cum de medicul a ajuns în Belgia şi dacă avea nevoie de acel transfer, Tătaru a răspuns:

"Noi am avut evaluarea făcută chiar atunci seara pentru el ca pacient cu arsuri. Locuri erau la Iaşi, la Bucureşti, Floreasca şi Bagdasar-Arsenie, şi la Timişoara. Dar reevaluarea la Floreasca, dimineaţa când am ajuns aici, ne-a relevat arsuri pe 75% din suprafaţa corporală de gradul 2, A2, B şi 3 şi suspiciunea de arsuri pe căile aeriene superioare. Şi atunci complexitatea acestui caz ne-a făcute să decidem transferul în străinătate, în Belgia."

Reamintim că la Spitalul din Piatra Neamţ a izbucnit sâmbătă un incendiu în secţia ATI, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 10 pacienţi, iar alte 7 persoane au fost rănite, printre care şi medicul Denciu. Unul dintre răniţi a decedat ulterior, în spitalul unde a fost transferat.