Medicul din Rădăuţi care a dat alarma falsă despre variola maimuţei a ajuns la Psihiatrie

(Epoch Times România)

Un medic din Rădăuţi, care a internat un banal caz de varicelă şi a alertat o ţară întreagă postând pe Facebook un mesaj în care afirma că a găsit virusul variolei în România, aparent, a fost internat la Psihiatrie, au declarat surse medicale din Rădăuţi, relatează DC Medical.

Potrivit sursei citate, luni dimineaţa, medicul care a “inventat” variola maimuţei la Rădăuţi, ar fi avut o dispută cu colegii şi cadrele medicale din secţie. Era, de asemenea, foarte supărat pe conducerea spitalului, care a postat un mesaj pe site în care preciza că afirmaţiile doctorului nu au acoperire.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, prin directorul executiv Olivia Ioana Vlad, a transmis un comunicat în care era dezminţită, de asemenea, informaţia lansată pe Facebook de către medicul Andi Agrosoaie privind apariţia primului caz de variolă în ţară, la Spitalul Municipal Rădăuţi, se arată pe site-ul spitalului.

“Contrar informaţiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuţi, DSP Suceava infirmă această suspiciune, pe raza judeţului Suceava, nu a fost înregistrat nici un caz de variolă a maimuţei sau vreo suspiciune de îmbolnăvire. Cazul de la Rădăuţi este din punct de vedere clinic şi epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copiii, membri de familie, care au avut acesta boală”, a susţinut dr. Angelica Popescu, şefa secţiei de boli infecţioase a acestui spital.

La rândul său, Olivia Ioana Vlad, directorul executiv al DSP Suceava, a transmis că principalul mod în care poate fi răspândită boala este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei, adăugând că nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu acest virus.

Totodată, continuă sursa citată, din declaraţiile unor cadre medicale, se pare că medicul infecţionist ar fi plecat supărat din instituţia medicală şi s-ar fi ascuns într-o maşină de la Salubritate, ulterior fiind îndrumat de colegi către secţia de Psihiatrie.

Israelul, Elveţia şi Austria sunt ţările care au confirmat cel mai recent cazuri de variolă a maimuţei, ceea ce ridică la 15 numărul total al naţiunilor care au raportat focare, informează BBC.

Israelul şi Elveţia au declarat că au identificat câte o persoană infectată care a călătorit recent în străinătate. Israelul investighează alte cazuri suspecte.

Cu toate că variola maimuţei nu se răspândeşte uşor la oameni iar boala este de obicei uşoară şi virusul este întâlnit cel mai frecvent în zonele îndepărtate din Africa Centrală şi de Vest, peste 80 de cazuri au fost confirmate în recenta epidemie din Europa, SUA, Canada şi Australia. Detalii aici.