Masacrul de la Houla ar fi fost comis de rebeli - Frankfurter Allgemeine Zeitung
alte articole
Masacrul de la Houla, care a provocat o escaladare a tensiunilor între Siria şi comunitatea internaţională, ar fi fost comis de rebeli şi nu de forţele guvernamentale, susţine Frankfurter Allgemeine Zeitung, care citează martori oculari.
Potrivit FAZ, masacrul ar fi fost comis de rebelii sunniţi, cele mai multe dintre victime făcând parte din minorităţile alawite şi şiite, care îl sprijină pe preşedintele Bashar Al-Assad. De altfel, chiar şeful statului face parte din minoritatea alawită.
Cotidianul german citează membri ai opoziţiei siriene, care nu au fost însă de acord cu publicarea numelor, de teama unor represalii din partea forţelor care luptă împotriva regimului de la Damasc.
Masacrul ar fi avut loc după ce forţele opoziţiei au atacat un blocaj al armatei siriene, în apropiere de Houla. Baricada fusese ridicată pentru a proteja satele din zonă, locuite în cea mai mare parte de minoritatea alawită. După atacul rebelilor, forţele militare aflate în zonă au cerut întăriri. Între cele două părţi au avut loc lupte care au durat circa 90 de minute, timp în care ”zeci de soldaţi şi rebeli” au fost ucişi.
“Potrivit unor martori oculari masacrul s-a produs în această perioadă. Cei ucişi făceau parte din familii alawite şi şiite din Houla. Peste 90% din populaţia oraşului este sunnită. Mai multe familii, care au trecut de la sunnism la şiism, au fost măcelărite. Membrii Shomaliya, o familie alaewită, au fost, de asemenea ucişi, la fel şi familia unui membru sunnit al Parlamentului, văzut ca un colaborator”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, adăugând că imediat după masacru, atacatorii ar fi filmat cadavrele şi ar fi postat imaginile pe internet, susţinând că victimele sunt sunnite.
Peste 100 de persoane, printre care femei şi copii, au fost ucişi la Houla, la 25 mai.
Anunţul a fost făcut de gruparea de opoziţie LCC, care a cerut sprijinul comunităţii internaţionale.
În urma acestui masacru, mai multe ţări europene, SUA, Canada şi Australia au decis expulzarea unor diplomaţi sirieni, inclusiv diplomaţi.
Şi ministrul de externe, Andrei Marga, a propus Preşedinţiei expulzarea ambasadorului sirian la Bucureşti, dar propunerea a fost refuzată de preşedintele Traian Băsescu.