Marius Manole, despre redeschiderea teatrelor la 30% din capacitate: Sectorul cultural independent va fi omorât

Marius Manole
Marius Manole (Facebook)

Redeschiderea teatrelor la 30% din capacitate este salutară căci se reintră într-o oarecare zonă de normalitate însă nu prea foloseşte nimănui şi va omorî de-a binelea sectorul cultural independent, opinează actorul Marius Manole.

Întrebat de Epoch Times cum vede măsura redeschiderii teatrelor din Capitală la 30% din capacitate pe fundalul relaxării măsurilor de restricţie vizând limitarea răspândirii pandemiei, actorul a punctat faptul că teatrele nu îşi pot acoperi sub nicio formă cheltuielile dacă doar un loc din trei va fi ocupat.

"E bine că se deschid teatrele pentru că, sigur, intrăm într-o zonă de normalitate pe care cu toţi ne-o dorim de un an de zile, doar că această redeschidere, din punctul meu de vedere, nu prea foloseşte nimănui, nici publicului, nici nouă.

La stat, la teatrele naţionale sau teatrele care ţin de primării, sigur că 30% nu contează pentru că banii vin de la primărie şi atunci nu e important cât încasezi. Pe partea cealaltă, avem sectorul cultural independent care, nu numai că nu este ajutat de această deschidere cu 30%, este omorât de-a binelea pentru că, dacă ei deschid teatrele trebuie să plătească utilităţi, actorii care joacă, tot ce este acolo. Ori din încasări a 30% din public nu poţi să asiguri lucrul ăsta pentru că sunt 50 de locuri şi tu vei avea 15 oameni în sală. Cam astea sunt problemele", a punctat Marius Manole.

Întrebat cum crede că vor supravieţui actorii în aceste condiţii şi dacă el crede că viitorul este online-ul (în condiţiile în care un spectacol de teatru online difuzat recent a vândut mii de bilete), Manole şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat teatrele se vor redeschide la 100% din capacitate. Totuşi, spune actorul, spectacolele online merită menţinute şi ele.

"Eu sper că mai aşteptăm puţin şi vor putea deschide teatrele sută la sută, dacă actorii vor fi vaccinaţi, dacă procesul de vaccinare din România se va termina şi va fi în regulă cu toată lumea şi toţi vom accepta vaccinul şi nu vom spune că suntem microcipaţi sau aşa mai departe, să nu mai fim nebuni la cap şi să ne vedem de treaba noastră ca să putem trece peste asta, sper că vom avea şi această experienţă pe viu în sală. Dar eu voi păstra şi această alternativă – teatrul online – pentru că unui spectator din Sicilia, Veneţia sau Australia, îi este greu unui român care e plecat de mult să ajungă în ţară să vadă un spectacol, aşa că un bilet de 35 de ron îi va asigura nevoia de a vedea un spectacol la teatru şi să îşi alimenteze pofta şi să vadă ce se întâmplă în ţară din punct de vedere cultural.

Sigur, noi am avut un teatru de bulevard, o comedie, care prinde mai uşor, care adună mai uşor public, am avut nişte nume. Este greu să faci teatru de artă şi să vrei să obţii acelaşi număr de 4.000 de oameni care se uită la tine. Dar nu cred că este imposibil şi cred că trebuie să ne învăţăm cu lucrul ăsta şi ceva cu care ar trebui să ne obişnuim. Iar cine ajunge într-o sală de teatru cred că realmente se va simţi norocos şi nu se va mai plânge că biletul e scump.

Eu aşa văd spectacolele mele. La spectacolele ce ţin de Teatrul Naţional nu hotărăsc eu, dar spectacolele mele particulare le voi face cu public în sală şi, în paralel, chiar în aceeaşi seară, live, se va transmite şi în direct pentru online ca publicul din Timişoara, Suceava... numai Bucureştiul va fi blocat, nu va putea să vadă online...", a declarat Manole.

Referitor la teatrul pe scenă, cu public, actorul a mai subliniat că o altă problemă vine din faptul că actorii nu au fost incluşi în etapa a doua de vaccinare aşa că sunt expuşi unor riscuri.

"Aici, pe speţa asta, înregistrăm altă problemă. Faptul că actorii nu sunt vaccinaţi, faptul că actorii nu au intrat în primele două etape de vaccinare deşi au contact cu publicul şi avem o meserie care nu se poate face fără depărtare şi cu toate mijloacele de protecţie pe care le folosim acum.

Deci, noi va trebui să ne testăm singuri. Din câte înţeleg, Teatrul Naţional nu asigură teste pentru actorii care intră în repetiţii sau în primele spectacole. Programul e deja făcut, aşa că sindicatul Teatrului Naţional şi-a asumat acest rol şi din banii de cotizaţie ai actorilor vom comanda teste rapide ca să putem fi în siguranţă în repetiţii şi în spectacole. Asta este la bugetari", a subliniat îndrăgitul actor.

Reamintim că, în condiţiile în care trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri ridicarea mai multor restricţii în Capitală, începând de luni. Printre acestea se numără şi redeschiderea teatrelor la 30% din capacitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură