Marea Neagră ameninţată de un dezastru ecologic după ce o navă eşuată, cu 3.000 de tone uree, stă să se rupă în două

Nava cu 3.000 de tone de îngrăsământ chimic, eşuata în dreptul ţărmului bulgăresc
Nava cu 3.000 de tone de îngrăsământ chimic, eşuata în dreptul ţărmului bulgăresc (Youtube - screenshot)

Marea Neagră se află în pragul unui dezastru ecologic, după ce o navă cu 3.000 de tone de îngrăşământ chimic, eşuată în dreptul ţărmului bulgăresc pe 20 septembrie, a început să se scufunde, informează Digi24.

Autorităţile din Bulgaria au încercat de aproape o lună să o stabilizeze şi să-i descarce încărcătura, dar nu au reuşit.

"Nava este eşuată din luna septembrie, deşi ea încă se vede la suprafaţă pentru că adâncimea în zonă nu este extrem de mare. Se aşteaptă, ştim de la colegii din Bulgaria, care ne-au relatat că se aşteaptă condiţii favorabile pentru a începe descărcarea navei. Din fericire, cele 23 de tone de combustibil au fost evacuate, acest lucru este un aspect pozitiv, având în vedere că există riscul de rupere a navei. Ea a ajuns să stea practic pe teren solid, pe fundul apei, bătută mereu de valuri şi de vânt. Există acest risc, însă a fost eliminat totuşi riscul contaminării apei cu hidrocarburi a apei mării. Cantitatea de uree în schimb ar fi foarte mare", a declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin, într-o intervenţie la postul citat.

Răzvan Popescu Mirceni a avertizat însă că dacă îngrăşământul chimic ar ajunge în Marea Neagră, "pe o suprafaţă de 1,5 km pătraţi în prima fază va exista o mortalitate de masă a microorganismelor fixate de substrat".

"Ulterior din zonă va exista un focar de generare a proceselor de înmulţire a algelor microscopice, care consumă cel mai mult această substanţă. Practic, în 3-4 săptămâni se încheie ciclul şi aceste alge se descompun, consumând oxigenul din masa apei, ceea ce va provoca mortalitatea organismelor din imediata vecinătate", a explicat biologul.

Sursa citată mai precizează că autorităţile bulgare au anunţat că speră să poată intra în cala navei pentru a scoate ureea, dar că operaţiunea este îngreunată de vremea rea.

"Sala motoarelor este inundată. Există găuri în carena navei. Vaporul nu mai poate fi salvat, pot fi luate doar măsuri pentru recuperarea proprietăţii scufundate", a anunţat Ventsislav Ivanov, director executiv al Administraţiei Maritime Bulgare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură