Marea Britanie şi Ucraina semnează un memorandum privitor la construirea în comun a navelor militare. Rusia răspunde agresiv

Ucraina şi Marea Britanie au convenit să demareze în comun proiecte de construire a navelor de război şi a bazelor pentru marina internă, a anunţat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Ucraina.

La 21 iunie, la Odesa, la bordul distrugătorului HMS DEFENDER al Marinei Regale, ministrul Achiziţiilor pentru Apărare din Marea Britanie - Jeremy Quin - şi ministrul adjunct al Apărării din Ucraina - Oleksandr Mironiuk - au semnat „un memorandum privind proiectele de parteneriat maritim între consorţiul din Marea Britanie şi marina ucraineană”, a transmis ministerul.

Memorandumul prevede proiectarea şi construirea în comun a navelor de război în Ucraina şi Marea Britanie, revitalizarea întreprinderilor ucrainene de construcţii navale şi construirea a două baze ale forţelor navale ucrainene.

Ceremonia de semnare a avut loc la bordul uneia dintre cele mai moderne nave ale Marinei Regale, HMS Defender, la care a asistat secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Olexi Danilov, primul amiral Sir Tony Radakin şi ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons.

Cele două părţi au programat proiecte de instruire a forţelor speciale ucrainene, britanice şi americane.

HMS Defender a ajuns la Odesa vineri, iar astăzi a fost ţinta unui incident inedit după ce un avion Su-24 rusesc a lansat patru bombe ca avertisment pentru o presupusă încălcare a regulamentului privitor la apele internaţionale. Marea Britanie şi SUA afirmă, însă, că incidentul a reprezentat o altă provocare din partea Kremlinului, care ar fi măsluit poziţia GPS a navelor susţinând că aceasta ar fi intrat în zona exclusivă a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe