Marea Britanie a trimis arme defensive antitanc Ucrainei

Ben Wallace
Ben Wallace (Toby Melville/Getty Images)

Marea Britanie a început să trimită Ucrainei armament defensiv antitanc, care ar ajuta la apărare în cazul unei eventuale invazii a forţelor ruse, transmite agenţia Reuters.

„Am decis să furnizăm Ucrainei sisteme defensive de armament uşor antitanc”, a declarat luni ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în Parlament.

Wallace a mai menţionat că primele livrări au fost trimise deja, fiind însoţite de personal tehnic pentru instruirea trupelor ucrainene.

Deşi Wallace nu a specificat tipul şi cantitatea de arme trimise, el a precizat că nu sunt arme strategice care ar reprezenta o ameninţare pentru Rusia şi că "sunt doar pentru apărare”. „Sunt sisteme cu rază scurtă... dar, oricum, i-ar face pe atacatori să se oprească puţin şi să se gândească ce fac, iar dacă Ucraina ar fi invadată cu tancurile, aceste sisteme vor face parte din mecanismul de apărare.”

Ministrul ucrainean al Apărării a lăudat evoluţia. „Ucraina apreciază cu adevărat decizia Marii Britanii de a furniza un nou pachet de sisteme defensive de armament uşor antitanc”, a scris ministrul Oleksii Reznikov pe Twitter.

După încheierea, săptămâna trecută, a trei runde de convorbiri între SUA şi NATO pe de o parte şi Rusie pe cealaltă, ambele părţi au ajuns la concluzia că negocierile au eşuat. Rusia cere din partea membrelor NATO "garanţii scrise de securitate" care includ promisiunea că NATO nu se va extinde în Est în Ucraina şi Georgia, precum şi că alianţa nord-atlantică îşi va retrage trupele din blocul estic. Occidentul a răspuns subliniind că unele dintre condiţiile puse de Rusia pentru a detensiona situaţia de la graniţa Ucrainei sunt ilegale conform principiilor dreptului internaţional şi încalcă principiile fondatoare ale Alianţei.