Maia Sandu a solicitat Guvernului de la Chişinău să prezinte opţiunile de reorganizare a sectorului energetic

Maia Sandu, preşedintele R. Moldova
Maia Sandu, preşedintele R. Moldova (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că Guvernul de la Chişinău trebuie să comunice cât mai eficient despre acţiunile întreprinse pentru asigurarea populaţiei cu resurse energetice, dar şi să prezinte opţiuni de reorganizare a sectorului energetic.

„Securitatea energetică este un element foarte important al securităţii ţării şi fiecare cetăţean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar şi fără întârziere toate acţiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică şi gaze naturale pentru luna decembrie şi perioada următoare, astfel ca societatea să înţeleagă care au fost circumstanţele şi condiţiile ce au determinat deciziile adoptate”, a declarat Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei.

De asemenea, şefa statului a subliniat că executivul trebuie să lucreze, în regim urgent, la reorganizarea sectorului energetic.

„Situaţia tot mai complicată din domeniul energetic şi nevoia de a urgenta elaborarea soluţiilor pe termen mediu şi lung reconfirmă necesitatea reorganizării activităţii Guvernului în acest domeniu, aşa cum a fost menţionat şi la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022”, a precizat lidera de la Chişinău.

Şefa statului a menţionat că Guvernul trebuie să acorde atenţie sporită domeniului energetic şi a solicitat, în acest context, Cabinetului de miniştri să prezinte în timp util opţiunile de reorganizare a sectorului.

Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale de la Chişinău, Andrei Spânu, a anunţat că Energocom şi Centrala de la Cuciurgan au semnat un nou contract rezonabil pentru a asigura cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică şi gaz.

Totodată, Spânu a ţinut să puncteze că decizia de a transmite tot gazul rusesc către Tiraspol a fost luată cu un singur scop: de a ţine ţara conectată la electricitate, gaz, căldură şi de a menţine cel mai mic tarif posibil. Totuşi, anunţul făcut de ministrul Infrastructurii a fost dur criticat de foarte multe voci de la Chişinău.

„Spânu ne-a oferit garanţii beton că Moldova nu va achita Gazpromului nimic pentru tot volumul de gaz, furnizat pe malul stâng”, a scris într-o postare pe contul personal de Facebook fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari, adăugând că „Andrei Spânu mai devreme sau mai târziu o să facă puşcărie pentru acest deal mârşav”.

„Tot ce era necesar de la guvernarea noastră pretinsă pro-europeană şi anti-oligarhică să mai ţină încă un pic piciorul în prag în raport cu aşa-zisa republică transnistreană şi să impună acest regim aflat în starea de agonie economică fără banii de la MGRAS şi MMZ, să accepte condiţiile Chişinăului - fără livrarea tuturor volumelor de gaz de la Gazprom, fără autorizaţia pentru uzina metalurgică şi fără folosirea sistemului bancar moldovenesc pentru operaţiuni valutare riscante. Cedarea totală a Chişinăului este şi mai ruşinoasă pe fundalul declaraţiilor patetice despre lupta adevărată pentru independenţa Moldovei”, a adăugat Slusari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe