MAI vrea să crească amenzile pentru cei ce încalcă măsurile din ordonanţele militare. Proiect de OUG

Bogdan Despescu
Bogdan Despescu (Realitatea.net)

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a anunţat, duminică seara, că MAI a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede mărirea amenzilor pentru cei care nu respectă măsurile stabilite prin ordonanţele militare pe perioada stării de urgenţă. Proiectul a fost pus deja în procedură de transparenţă decizională.

Concret, proiectul de OUG iniţiat de MAI pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1 din 1999, privind regimul stării de urgenţă prevede că amenzile pentru persoane fizice care nu respectă ordonanţele militare se măresc urmând să fie cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cum sunt în prezent.

Cresc şi amenzile pentru persoanele juridice care încalcă prevederile legale din perioada stării de urgenţă, minimul lor urmând să fie majorat de la 1.000 de lei, cât este în prezent, la 10.000 de lei.

Maximul amenzii pentru persoanele juridice rămâne la 70.000 de lei.

Secretarul de stat a mai precizat că, în plus, la articolul referitor la sancţiuni se introduce un nou aliniat care prevede că, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare cuprinse în ordonanţele militare precum confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie, interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activităţii, desfiinţarea unor lucrări, refacerea unor amenajări.

De asemenea, Despescu a mai ţinut să transmită că MAI nu va tolera abateri de la normele legale în vigoare. Nu în ultimul rând, secretarul de stat a cerut să nu se propage informaţii false referitoare la activitatea instituţiilor publice şi nici la orice tip de activitate privind eforturile de limitare a răspândirii infectării cu noul tip de coronavirus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne