Mai mulţi columbieni arestaţi în cazul asasinării preşedintelui haitian Jovenel Moise

Fostul preşedinte haitian, Jovenel Moise
Fostul preşedinte haitian, Jovenel Moise (Valerie Baeriswyl/AFP via Getty Images)

Pentagonul a recunoscut, joi, că mai mulţi foşti militari columbieni arestaţi după asasinarea săptămâna trecută a preşedintelui din Haiti au primit pregătire militară americană.

Senatorul democrat Patrick Leahy din Vermont - mai mult sau mai puţin „oficial” - a numit evoluţia „un memento sumbru că asistenţa SUA acordată altor ţări poate avea repercusiuni neaşteptate”.

"Acest lucru ilustrează faptul că, deşi dorim ca formarea armatelor străine să se bazeze pe profesionalism şi respect pentru drepturile omului, instruirea este la fel de bună ca instituţia însăşi", a afirmat el, adăugând că "Armata columbiană, pe care o sprijinim de 20 de ani, are o lungă istorie de atacare a civililor, încălcare a legilor războiului, iresponsabilitate".

Oficialii columbieni au declarat că 13 dintre cei 15 suspecţi columbieni care ar fi complotat la asasinarea preşedintelui haitian din 7 iulie au servit pe vremuri în armată, inclusiv cei doi ucişi de autorităţile haitiene după ce Moise a fost împuşcat mortal în casa sa.

Este uzual ca trupele columbiene şi personalul de securitate din America Latină să primească instruire şi educaţie în SUA. Columbia, în special, a fost un partener militar important al SUA de zeci de ani, primind miliarde de dolari SUA, din 2000, în efortul împotriva cartelurilor columbiene a gherilelor de stânga şi grupurilor paramilitare de extremă dreaptă.

Acest efort a inclus misiuni susţinute de CIA şi o relaţie strânsă între personalul militar din Columbia şi Beretele Verzi, care ajută la formarea trupelor de elită în războiul de gherilă.

"Recrutarea soldaţilor columbieni pentru a participa în conflicte din alte părţi ale lumii ca mercenari este o problemă care există de mult timp, deoarece nu există nicio lege care să o interzică", a menţionat comandantul Forţelor Armate din Columbia, generalul Luis Fernando Navarro, într-o declaraţie dată reporterilor săptămâna trecută.

Printre cei arestaţi după asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise se numără doi cetăţeni americani de origine haitiană, iar o companie de securitate din Florida a fost implicată în achiziţionarea de bilete de avion pentru suspecţii columbieni care au zburat în Republica Dominicană, potrivit Associated Press.

În prezent, autorităţile haitiene investighează asasinarea cu asistenţa FBI, a Departamentului pentru Securitate Internă şi a personalului local.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe