Magistraţi din R. Moldova cer convocarea Adunării Generale extraordinare a judecătorilor pentru a demite membrii săi în CSM

Justiţie
Justiţie (cna.md)

Peste 80 de magistraţi din Republica Moldova cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) convocarea de urgenţă a Adunării Generale extraordinare a judecătorilor pentru a ridica mandatele membrilor permanenţi şi supleanţi ai Consiliului şi ai colegiilor specializate, aleşi anterior din rândul judecătorilor.

„În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea şi purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios şi imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanşarea din proprie iniţiativă a procesului de auto-restructurare”, se arată în cererea magistraţilor citată de bizlaw.md.

În opinia semnatarilor, alegerea noilor membri ai CSM va genera eficientizarea principiului independenţei justiţiei şi capacităţilor judecătorilor din Republica Moldova de auto-resetare şi reconfigurare în interesele societăţii şi justiţiei. Aceştia solicită ca întrunirea să aibă loc la 20 septembrie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Adunarea Generală a judecătorilor poate fi convocată şi în cazuri excepţionale, la iniţiativa CSM sau a cel puţin 50 de judecători, în cel mult 10 zile lucrătoare din data înregistrării solicitării.

Astfel, CSM trebuie să asigure desfăşurarea întrunirii, să publice hotărârea de convocare a Adunării, să informeze instanţele, să pregătească lista judecătorilor în exerciţiu, a comunicatelor de presă, a proceselor verbale şi a proiectului ordinii de zi. De asemenea, CSM trebuie să stabilească locul unde ar urma să aibă loc Adunarea.