MAE, acuzat că a rătăcit sute de lucrări din patrimoniul naţional. I se cer aproape 2 milioane euro despăgubiri

Sculpturi de patrimoniu la Muzeul Naţional
Sculpturi de patrimoniu la Muzeul Naţional (Epoch Times România)

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru că nu i-a restituit peste 800 de lucrări de artă din patrimoniul naţional pe care le-a împrumutat, înainte şi după 1990, în vederea expunerii lor la reprezentanţele diplomatice ale României din întreaga lume, informează G4Media.

Potrivit sursei citate, în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti, anul trecut, Muzeul solicită despăgubiri de 9,3 milioane de lei, în cazul în care operele nu vor fi returnate, suma reprezentând doar o valoare estimativă, provizorie a obiectelor. Procesul se află încă pe rolul primei instanţe, următorul termen fiind programat pe 18 octombrie.

La rândul său, Ministerul incriminat susţine că este deschis pentru rezolvarea situaţiei, dar că, în anumite cazuri, nu există acte valabile care să dovedească predarea-primirea lucrărilor.

În dosarul de la Tribunalul Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a relatat că, la solicitarea Curţii de Conturi, încearcă de mai mulţi ani clarificarea situaţiei sutelor de lucrări de artă, în special tablouri, care au fost împrumutate Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în ultimii zeci de ani pentru a fi expuse ”în vederea ambientării” sediilor ambasadelor, consulatelor sau reprezentanţelor diplomatice ale României. A existat, însă, şi un număr de lucrări împrumutate care au rămas la Bucureşti, în birourile Ministerului.

În august 2020, reprezentanţi ai MAE şi MNAC au avut o întâlnire în încercarea de a găsi o soluţie la problemă, dar nu au fost recuperate decât 34 de tablouri, aflate în sediul Ministerului. Anterior, în 2018, Muzeul mai recuperase 38. În final, după notificări rămase fără rezultat, Muzeul a decis să se adreseze instanţei, mai ales că, după cum au menţionat reprezentanţii acestuia în acţiunea de la instanţă, din decembrie 2020, ”relaţia de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin direcţiile sale de specialitate, cel puţin în mandatul managementului actual, s-a dovedit dificilă”.

Într-o situaţie relativ similară cu MAE se află şi PSD-ul, Senatul României şi Societatea Română de Radiodifuziune - instituţii care au fost acţionate în justiţie de către Muzeul Naţional de Artă Contemporană pentru acelaşi motiv.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură