Macovei: Legea votului prin corespondenţă, o mascaradă. Iohannis nu s-a ţinut de cuvânt
alte articole
Legea votului prin corespondenţă este, practic, un tertip pentru a menţine diaspora irelevantă şi, în acelaşi timp, aşa cum este concepută, constituie o fraudă electorală pentru că reduce masiv numărul alegătorilor români din străinătate, iar asta are ca efect schimbarea rezultatului alegerilor, a declarat luni, la Realitatea Tv, europarlamentarul Monica Macovei.
"Practic, prin această lege, votată în octombrie 2015, şi PSD, şi PNL, şi UNPR, şi UDMR le-au spus românilor din străinătate: "nu vă vrem, ne încurcaţi calculele, nu vrem să votaţi în număr mare". În octombrie 2015, când s-a votat legea, a trecut cu 257 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 12 abţineri. Deci, cu o largă majoritate.
Aşa încât circul pe care îl face acum PNL, care a votat în octombrie 2015, este praf în ochi şi apelez la toată lumea să se scuture de praful ăsta rapid şi să nu creadă nimic. După ce s-a votat legea, doamna Gorghiu cu domnul Dragnea chiar şi-au dat mâna prieteneşte în Parlament, erau mulţumiţi", a precizat Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei a explicat, într-un interviu acordat anterior RFI, că legea votului prin corespondenţă - în forma în care a fost adoptată - prezintă o serie de probleme, ca de exemplu:
1. s-a eliminat posibilitatea ca cetăţenii români din străinătate să-şi poată imprima singuri buletinele de vot. Deci, vor sta la mâna Ministerului de Externe, să vadă câte buletine de vot o să le trimită.
2. s-a eliminat înscrierea electronică a alegătorilor români din străinătate. Şi acum PNL ne spune că vrea ordonanţă de urgenţă ca să se facă înscriere electronică; e o glumă proastă.
3. s-a scos din lege, la cererea PSD, prevederea care oferea posibilitatea pentru alegători să ceară un buletin de vot dacă acesta este furat sau distrus.
4. votul nu este securizat.
5. legea nu are sancţiuni.
6. Poşta Română nu are niciun fel de răspundere clară, cu alte cuvinte, nu răspunde nimeni.
"I-am scris o scrisoare preşedintelui Iohannis, pe 29 octombrie 2015, pe care am semnat-o împreună cu Adrian Papahagi, în care i-am cerut să nu promulge şi să îşi asume în faţa diasporei acest eşec de etapă, alături de doamna Gorghiu şi de domnul Dragnea.
Preşedintele Iohannis a ignorat timp de un an de zile prima datorie morală faţă de diaspora, graţie căreia a ajuns preşedinte. Una din promisiunile făcute a fost legea votului electronic, prin internet, şi a votului prin corespondenţă. Or, ceea ce avem acum ca vot prin corespondenţă este o mascaradă. Iar vot prin internet nu avem deloc", a afirmat Monica Macovei.
Partidul M10 a lansat, de câteva zile, un site pentru românii din străinătate – www.diaspora2016.ro - şi numai în acest week-end au folosit şi completat formularele de pe acest site peste 160 de persoane. În timp ce, din aprilie, s-au completat doar peste 2.000 de exemplare, pentru că legea a fost prost promovată.
Potrivit fostului ministru al Justiţie, pagina de Facebook a M10, unde a fost promovat site-ul diaspora2016.ro, a dispărut, a fost blocată.