Lumea lui Orwell: Rusia foloseşte maşini de propagandă (la propriu) în oraşul Mariupol, făcut praf de bombardamente

Propagandă pe patru roţi: Furgonete ruseşti cu televizoare în Mariupol.
Propagandă pe patru roţi: Furgonete ruseşti cu televizoare în Mariupol.

Propagandă pe patru roţi. Rusia a adus la punctele de ajutor umanitar din oraşul ucrainean cucerit Mariupol, făcut praf de bombardamente, furgonete ce au montate pe ele televizoare.

Potrivit The Guardian, videoclipurile publicate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au arătat camionetele, pe care le-a numit "complexe mobile de informare", difuzând segmente de ştiri ale televiziunii de stat şi emisiuni de dezbateri politice în care experţii invitaţi susţin invazia oraşului, aflat în prezent fără electricitate şi apă curentă.

Mişcarea orwelliană vine în timp ce o mare parte din Mariupol a fost distrus de bombardamentele de artilerie ce au lăsat în urmă mii de morţi. Una dintre camionete a fost amplasată lângă ruinele Teatrului Dramatic din Mariupol, unde sute de oameni au fost ucişi într-un atac aerian în martie.

Mai multe camionete patrulează acum prin oraş, difuzând în principal segmente de ştiri ale televiziunilor ruseşti. "Locuitorii din Mariupol au fost ţinuţi într-un vid informaţional virtual timp de trei luni din cauza lipsei de electricitate", a scris Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă într-o declaraţie.

Se pare că ecranele mobile au fost amplasate în locurile în care locuitorii din Mariupol primesc ajutor umanitar, documente ruseşti şi în punctele din oraş în care este disponibilă apa potabilă.

"Practica 'nu este nimic de mâncat, aşa că hrăniţi-i cu minciuni' capătă amploare. Este cinism de cel mai înalt nivel", a scris Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean din Mariupol.

"Adevărul şi propaganda", a scris Anton Gheraşenko, consilier al Ministrului ucrainean de Interne, postând o înregistrare video cu camioanele suprapuse peste imagini cu ruinele oraşului. Aceasta este "lumea rusească", a adăugat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe