Lumea lui Orwell: Cei care se ocupă de "fact checking" cer mai multă cenzură pe YouTube

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)

"Fact Checkers" [programe, aplicaţii, persoane sau instituţii care verifică veridicitatea unei informaţii făcute publice - n.r.] cer ca YouTube să cenzureze mai multe videoclipuri deoarece "dezinformează", unul dintre motive fiind acela că nimeni nu le urmăreşte conţinutul, relateaza site-ul Zero Hedge.

Cererea de cenzură a fost făcută în timpul GlobalFact 9, o conferinţă de "fact-checking", organizată de Internaţional Fact-Checking Network (IFCN).

"În calitate de reţea internaţională de organizaţii de fact-checking, monitorizăm modul în care se răspândesc minciunile online - şi în fiecare zi, constatăm că YouTube este unul dintre principalele canale de dezinformare şi de false informaţii online la nivel mondial. Aceasta este o preocupare semnificativă în rândul comunităţii noastre globale de fact-checking", a scris anterior IFCN într-o scrisoare adresată YouTube.

În timpul conferinţei propriu-zise, Angie Drobnic Holan, redactor-şef al PolitiFact, s-a plâns că grupurile de Fact Checkers se luptă pentru că nimeni nu este interesat să le urmărească conţinutul.

"YouTube nu pare să ridice informaţii corecte şi credibile în algoritmii săi. Am avut o mulţime de experienţe cu YouTube care a făcut videoclipuri cu conţinut de fact-checking. Nu pare să se descurce foarte bine. Cred că majoritatea organizaţiilor de ştiri sunt extrem de frustrate de platforma dumneavoastră", a declarat Holan.

Cu alte cuvinte, nimănui nu-i pasă de conţinutul plictisitor şi hiperpartizan publicat de grupuri dubioase de "Fact Checkers", prin urmare, concurenţa lor mai de succes trebuie cenzurată!

Brandon Feldman, de la YouTube, a răspuns asigurând grupul că face mai mult pentru a ridica "sursele cu autoritate".

Pe YouTube, acest lucru se manifestă sub forma conţinutului provenit de la reţelele de ştiri principale şi de la instituţiile regimului care apar în fruntea rezultatelor căutării, iar relatările disidente sunt îngropate adânc în listă, dacă apar.

Dar, aparent, nici măcar acest lucru nu este suficient.

După cum a subliniat anterior Zero Hedge, cofondatorul uneia dintre cele mai importante organizaţii de "verificare a faptelor" din lume, care se prezintă ca o autoritate supremă în ceea ce priveşte sursele de informaţii în care se poate avea încredere, a catalogat povestea despre laptopul autentic al lui Hunter Biden, acum complet confirmată, drept o "farsă".

Scurgerea de informaţii din laboratorul Wuhan, o teorie acceptată în prezent de şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost, de asemenea, interzisă din umbră o dată, ca urmare a faptului că a fost declarată "teorie a conspiraţiei" de către "verificatorii de fapte".

Ori de câte ori apar poveşti care sunt extrem de dăunătoare pentru regim şi pentru complexul militar-industrial, "verificatorii de fapte" sunt folosiţi ca armă pentru a le îngropa prin etichetarea falsă a unor astfel de poveşti ca fiind "înşelătoare" sau farse, chiar dacă sunt complet autentice.

Acest lucru serveşte apoi pentru a justifica cenzurarea lor de către algoritmii de social media şi interzicerea şi deplatformarea ţintită a oricărei persoane care încearcă să le amplifice.

"Fact Checkers" nu sunt puncte de informare imparţiale şi independente, ci doar câini de atac informaţional hiperpartizan care lucrează în numele regimului.