Luigi Di Maio se întâlneşte cu protestatari “vestele galbene”. Franţa îşi recheamă ambasadorul din Italia

Ruptura diplomatică dintre Roma şi Paris s-a amplificat după o serie de provocări venite din partea liderilor populişti ai Italiei. Vicepremierul italian Luigi Di Maio s-a întâlnit în Franţa cu manifestanţi ai mişcării “vestele galbene”.
Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio (Getty Images)
Andrei Popescu
08.02.2019

Franţa şi-a rechemat joi ambasadorul din Italia, Christian Masset, pentru consultări, după o serie de “provocări” lansate de liderii politici italieni, a declarat Ministerul de Externe, potrivit Deutsche Welle.

“Timp de luni de zile, Franţa a fost ţinta unor atacuri repetate şi nefondate şi a unor declaraţii scandaloase”, a precizat ministerul într-o declaraţie. “Acest lucru este fără precedent de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial”.

Marţi, vicepremierul italian Luigi Di Maio a călătorit la Paris pentru a se întâlni cu membri ai mişcării “vestele galbene”.

“Cea mai recentă interferenţă reprezintă o provocare suplimentară şi inacceptabilă”, a susţinut ministerul francez, descriind remarcile făcute de liderii italieni ca o încercare de a câştiga voturi în cadrul alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European. “Să ai neînţelegeri este un lucru, dar să manipulezi relaţia pentru atingerea unor obiective electorale este altceva”.

Guvernul Italiei, alcătuit din partidul anti-stablishment Mişcarea Cinci Stele a lui Di Maio şi partidul anti-imigraţie Liga condus de Matteo Salvini, a avut deseori dispute cu Parisul pentru probleme care variază de la imigraţie la politica francezilor în Africa.

Ministerul francez de Externe l-a convocat luna trecută pe ambasadorul Italiei după ce Di Maio a acuzat Franţa că are un rol în migraţia dinspre Africa spre Europa. Vicepremierului italian a precizat că Franţa nu a încetat niciodată să colonizeze naţiunile africane şi a cerut UE să aplice sancţiuni împotriva Parisului pentru politicile sale care sărăcesc Africa.

Di Maio a criticat guvernul francez şi pentru protejarea elitei şi a susţinut că “o nouă Europa se naşte de pe urma ‘vestelor galbene’, a mişcărilor şi a unei democraţii directe”.

Salvini şi migranţii

Italia are doi vicepremieri, unul dintre ei, Matteo Salvini, fiind de asemenea ministru de Interne. Salvini a declarat că guvernul italian nu doreşte să se certe cu nimeni, “nu suntem interesaţi de polemici”, potrivit unei declaraţii de presă publicate joi.

Luând în considerare o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron, Salvini a repetat solicitarea sa ca poliţia franceză să nu mai trimită migranţi înapoi în Italia.

De asemenea, el a afirmat despre Macron: “Sper că francezii vor fi capabili să se elibereze de un preşedinte teribil. Oportunitatea va apărarea în 26 mai (alegerile europene) când, în cele din urmă, poporul francez va putea să îşi recupereze controlul asupra viitorului, destinului şi mândriei lor, care sunt slab reprezentate de un personaj precum Macron”, a declarat Salvini într-un mesaj video postat luna trecută pe Facebook.

Anul trecut, Macron a criticat Italia pentru că a închis porturile pentru navele umanitare care au la bord refugiaţi şi migranţi salvaţi din largul mării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor