Lovitură de stat în Sudan. Armata dizolvă guvernul, premierul dus într-un loc secret

Lovitură de stat în Sudan
Lovitură de stat în Sudan (AFP via Getty Images)

Cel puţin patru membri ai cabinetului sudanez civil au fost arestaţi de soldaţi neidentificaţi, în primele ore ale zilei de luni.

Evoluţia are loc pe fondul războiului civil izbucnit în Sudan în 2019, când dictatorul Omar al Bashir a fost înlăturat de la putere. De atunci, ţara este guvernată de armată şi civili, însă aranjamentul a generat tensiuni majore între cele două tabere.

Tulburările politice s-au înteţit în septembrie, când susţinătorii fostului preşedinte au organizat o tentativă de lovitura de stat.

Instabilitatea politică a făcut ca la începutul lui octombrie, nostalgicii erei Bashir să iasă pe străzi pentru a cere armatei să preia puterea prin lovitură de stat. Ca răspuns, susţinătorii guvernului de tranziţie au ieşit şi ei în stradă, joi, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de guvernul de tranziţie, format împreună cu civili, care se presupune că va conduce ţara către un stat de drept.

Conform martorilor oculari, internetul a fost tăiat în capitala Khartoum, iar primele imagini care au apărut pe reţelele sociale arată mulţimi furioase care ard cauciucuri pe străzi.

Premierul Sudanului, Abdalla Hamdok, şi soţia sa, Muna Abdalla, au fost arestaţi şi duşi într-un loc secret, a declarat luni un oficial sudanez, citat de CNN.

Ministerul Informaţiilor a anunţat, luni, pe Facebook, că premierul Hamdok a fost plasat în arest la domiciliu de către „forţele militare”. Numeroşi miniştri şi oficiali guvernamentali au fost arestaţi, a mai precizat ministerul. Postarea pe Facebook conţine şi un apel al premierului reţinut, care le cere oamenilor să iasă în stradă.

Uniunea Europeană a condamnat, luni, arestarea prim-ministrului sudanez şi a altor membri ai cabinetului şi a cerut eliberarea lor imediată.

„Solicităm forţelor de securitate să-i elibereze imediat pe cei pe care i-au reţinut ilegal”, a declarat şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, într-un comunicat.

Declaraţia a fost secondată de ministrul german de Externe, Heiko Maas, care a cerut încetarea imediată a tentativei de lovitură de stat din Sudan, într-o declaraţie publicată luni.

„Cerem tuturor celor responsabili de securitatea şi ordinea statului în Sudan să continue procesul de tranziţie politică paşnică către o democraţie în Sudan”, a declarat acesta.

Casa Albă a transmis că administraţia Biden este „profund alarmată” de lovitura de stat care se desfăşoară în Sudan.

Puterea a fost preluată de Abdel Fattah al-Burhan, un ofiţer care a condus Consiliul Suveran al Sudanului care împarte puterea cu autorităţile civile. Al-Burhan a anunţat că a dizolvat consiliul şi guvernul de tranziţie, anunţând stare de urgenţă în toată ţara. Într-o declaraţie televizată, al-Burhan a anunţat că un „guvern reprezentativ independent şi echitabil” va prelua puterea până la alegerile din 2023.

Şeful forţelor armate din Sudan a declarat că acordul de împărţire a puterii cu membrii civili ai consiliului suveran de tranziţie al ţării „a devenit un conflict” în ultimii doi ani, „ameninţând pacea şi unitatea” în Sudan. „Acest lucru a dus la situaţia în care armata să protejeze siguranţa şi securitatea acestei ţări”, a declarat generalul Abdel Fattah al-Burhan.

Potrivit CNN, noua putere ar fi folosit muniţie de război pentru a dispersa protestatarii din capitala Khartoum. Ministerul Informaţiilor a confirmat că există victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe