Lovitură de stat dejucată în Germania. Ce plănuia o reţea obscură din care făceau parte extremişti şi foşti militari

Poliţişti germani
Poliţişti germani (Getty Images)

25 persoane au fost arestate miercuri în cadrul unor raiduri masive în Germania, fiind suspectate de complot pentru răsturnarea guvernului.

Presa germană susţine că grupul de persoane de extremă dreapta şi foşti militari plănuiau să ia cu asalt clădirea Parlamentului (Reichstag) şi să preia puterea.

Un bărbat care se intitulează Prinţul Heinrich al XIII-lea, în vârstă de 71 de ani, membru al unei familii nobile germane de rang minor, ar fi fost în centrul planurilor lor, relatează BBC.

Potrivit procurorilor federali, el este unul dintre cei doi presupuşi lideri ai reţelei şi se numără printre cele 25 de persoane arestate în 11 landuri germane.

De asemenea, printre presupuşii complotişti s-ar număra membri ai grupării extremiste Reichsbürger (Cetăţeni ai Reichului), care se află de mult timp în vizorul poliţiei germane din cauza atacurilor violente şi a unor teorii ale conspiraţiei care implică rasismul. Mai mult, aceştia refuzau să recunoască statul german modern.

Aproximativ 50 de bărbaţi şi femei ar fi făcut parte din acest grup, despre care se spune că ar fi complotat pentru a răsturna republica şi a o înlocui cu o nouă formă de stat, după modelul Germaniei din 1871 - un imperiu numit Al Doilea Reich.

"Nu avem încă un nume pentru această grupare", a declarat o purtătoare de cuvânt a biroului Procurorului Federal.

Aproximativ 3.000 de ofiţeri de poliţie au luat parte la 130 de raiduri desfăşurate în 11 landuri, iar două persoane au fost arestate în Austria şi Italia.

Persoanele reţinute urmează să fie interogate în cursul zilei.

Ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann, a scris pe Twitter că are loc o operaţiune antiteroristă majoră şi că se suspectează că "a fost planificat un atac armat asupra organelor constituţionale".

La rândul său, biroul Procurorului Federal a declarat că gruparea a pus la cale o lovitură de stat violentă încă din noiembrie 2021, iar liderii acesteia au organizat de atunci întâlniri regulate.

Grupul stabilise deja planurile de a conduce Germania cu departamente care acoperă sănătatea, justiţia şi afacerile externe, au precizat procurorii, adăugând că membrii grupului au înţeles că îşi pot realiza obiectivele doar prin "mijloace militare şi violenţă împotriva reprezentanţilor statului", ceea ce includea şi comiterea de asasinate.

Se crede că anchetatorii au aflat despre această grupare atunci când au descoperit un complot de răpire în aprilie anul trecut, în care era implicată o bandă care se numea Patrioţii Uniţi.

Aceştia făceau şi ei parte din gruparea Reichsbürger şi ar fi plănuit să îl răpească pe ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, creând, de asemenea, "condiţii de război civil" pentru a pune capăt democraţiei din ţară.

Din grup ar face parte şi un fost membru al partidului de extremă dreapta Alianţă pentru Germania (AfD) din camera inferioară a Parlamentului (Bundestag), care ar fi urmat să fie instalat în funcţia de ministru al Justiţiei, iar Prinţul Heinrich ca lider.

Heinrich al XIII-lea provine dintr-o veche familie nobiliară cunoscută sub numele de Casa de Reuss, care a domnit peste regiuni din actualul land estic Turingia până în 1918. Toţi membrii de sex masculin ai familiei au primit numele Heinrich, precum şi un număr.

Pe lângă un guvern din umbră, complotiştii ar fi avut planuri pentru un braţ militar, membri activi şi foşti membri ai armatei fiind o parte semnificativă a complotului pentru lovitura de stat, mai susţine BBC.

Printre aceştia se numărau foşti soldaţi de elită din unităţi speciale. Scopul braţului militar era de a elimina organismele democratice la nivel local, au declarat procurorii.

Unul dintre cei anchetaţi este membru al forţelor speciale de comando, iar poliţia i-a percheziţionat locuinţa şi camera de la baza militară Graf-Zeppelin din Calw, la sud-vest de Stuttgart.