Liderul PMP: Republica Moldova nu va intra în UE mai devreme de 15-20 de ani, dar are o soluţie "de rezervă"

Eugen Tomac
Eugen Tomac (Epoch Times România)

Republica Moldova nu va intra în UE mai devreme de 15-20 de ani, dar are o soluţie de rezervă - unirea cu România, a opinat, în cadrul unui interviu acordat RFI, preşedintele PMP, Eugen Tomac.

"Republica Moldova se bucură de un larg succes la ora actuală şi de o deschidere fără precedent în UE, dar asta nu-i asigură o intrare rapidă în cadrul UE. Avantajul R. Moldova, spre deosebire de celelalte state, precum Ucraina şi Georgia, este că are şi o soluţie de rezervă, pe care la un moment dat va trebui să o discute cu cetăţenii ei. Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, sub nici o formă, pentru că nu vor accepta statele membre", a declarat Eugen Tomac.

Potrivit liderului PMP, UE, în schimb, poate să-şi deschidă porţile, din punct de vedere economic, pentru Republica Moldova, pentru a o putea ajuta.

"Însă soluţia politică de unire a Republicii Moldova cu România rămâne calea cea mai sigură şi cea mai rapidă pe care o poate implementa oricând, atunci când va dori Republica Moldova să discute despre securitatea şi viitorul cetăţenilor săi. Integrarea în UE nu-i garantează şi evitarea unei invazii din partea Federaţiei Ruse. În schimb, unirea paşnică şi democratică cu România îi asigură Republicii Moldova şi stabilitatea din punct de vedere al securităţii, pentru că suntem un stat membru NATO", a adăugat Eugen Tomac.

Întrebat de ce ar accepta România o unire cu Republica Moldova, din moment ce nu există o voinţă populară clară în acest sens şi în condiţiile în care în Moldova există un conflict îngheţat în Transnistria şi trupe ruseşti, eurodeputatul PMP a răspuns:

"Parlamentul României a adoptat o rezoluţie care sună astfel: statul român e pregătit oricând să discute cu autorităţile R. Moldova proiectul privind unirea R. Moldova cu România, atunci când Chişinăul va dori. Această rezoluţie a fost votată cu o largă majoritate, doar parlamentarii UDMR s-au abţinut. Deci consens politic există.

Totul este să avem capacitatea la momentul potrivit să discutăm în termeni de interes naţional pentru România şi pentru R. Moldova, atunci când se va ivi contextul. Eu doar am vrut să pun accent pe faptul că acest proiect nu poate fi trecut cu vederea, ţinând cont de evoluţiile din regiune, care uneori sunt extrem de rapide.

Calea integrării europene nu este împotriva unui asemenea scenariu, care poate fi luat în calcul oricând. Sigur că pentru asta trebuie să existe şi voinţă politică şi, evident, un suport popular în ambele state".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne