Liderul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor cere arestarea lui Miron Cozma după ce acesta l-a îmbrâncit şi ameninţat

Miron Cozma (YouTube Screenshot)
Loredana Diacu
18.06.2024

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a depus plângere la secţia Parchetelor Militare împotriva lui Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului care în iunie 1990 s-au prăvălit asupra Capitalei pentru a-i zdrobi în bătăi pe toţi cei care i se opuneau lui Ion Iliescu şi doreau curăţarea României de comunism.

Ene a cerut protecţie împotriva lui Cozma şi ca acesta să fie arestat preventiv, după ce pe 20 mai a.c., venit la Parchet unde a fost citat în dosarul Mineriadei, liderul minerilor s-a îmbrâncit cu Ene şi l-a ameninţat.

"În data de 20 mai 2024, în mod public, în faţa instituţiei Parchetului General, în prezenţa reporterilor şi a televiziunilor, am fost agresat, bruscat, împins pe scările instituţiei, ameninţat şi înjurat în continuu. (...) Ameninţările şi atacurile au fost oprite doar de prezenţa presei, care l-a încolţit cu întrebări despre prezenţa minerilor", scrie Viorel Ene în plângere.

Reamintim că după audierea de la Parchetul General, Cozma a susţinut că pe 14 iunie 1990, când au venit minerii în Bucureşti, Piaţa Universităţii fusese eliberată de manifestanţii împotriva regimului Iliescu şi că nu a fost nicio victimă făcută de mineri. El l-a persiflat pe Ene care, pe 14 iunie 1990 a ajuns în comă la spital după ce a avut parte de bâtele şi răngile minerilor.

„Începând cu dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, fenomenul Piaţa Universităţii a încetat. Nu e nicio victimă făcută de mineri. E făcută de IMGB, pentru cultura lui generală”, a declarat Miron Cozma după audiere, arătând spre preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene. Fostul lider al minerilor a susţinut că minerii „nu au făcut nimic în Piaţa Universităţii”.

A urmat un schimb dur de cuvinte între cei doi şi îmbrânceli, iar Miron Cozma a ameninţat: „Vezi că te bat”.

Viorel Ene a declarat astăzi, pentru Epoch Times, că procurorul de la secţia Parchetelor Militare i-a transmis că plângerea lui nu poate fi făcută la Parchetul Militar şi că va fi direcţionată la Sectorul 5, pe motiv că Miron Cozma e civil.

Ene a obiectat, arătând că el a suferit agresiunea în calitate de parte în acest dosar, care este de competenţa secţiei respective.

Totodată, Viorel Ene a mai precizat pentru Epoch Times că a cerut ca în cadrul dosarului să nu fie doar patru părţi civilmente responsabile - Ministerul de Finanţe, SRI, MAI şi Complexul Energetic Hunedoara - cum e în prezent, ci să fie traşi la răspundere toţi cei vinovaţi de Mineriadă, inclusiv celebrul serviciu Doi şi-un sfert. Ene a anunţat că va depune cerere şi probe la parchet, cu numele şi prenumele celor din Doi şi-un sfert implicaţi în coordonarea minerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor