Liderii lumii salută victoria conservatorilor la legislativele din Grecia

Preşedintele ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker. (PATRIK STOLLARZ / AFP / GettyImages)
Marius Dragoi
18.06.2012

Victoria partidului de centru-dreapta Noua Democraţie la alegerile legislative de duminică a fost salutată de liderii lumii, care au îndemnat Atena să formeze cât mai repede un guvern.

Scrutinul a fost urmărit în întreaga lume, pe fondul temerilor că o retragere a Greciei din zona euro ar putea zdruncina şi alte economii cu probleme care au adoptat moneda unică europeană şi ar putea accentua criza mondială.

Eurogrup a subliniat că reformele sunt "cea mai bună garanţie" a Atenei că va depăşi problemele economice şi sociale cu care se confruntă.

Într-un comunicat publicat în numele miniştrilor de finanţe din cele 17 ţări membre ale zonei euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a declarat că "reformele fiscale şi structurale continue sunt cea mai bună garanţie a Greciei pentru depăşirea actualelor provocări economice şi sociale şi pentru un viitor prosper al Greciei în zona euro".

El a subliniat că "Eurogrup îşi reiterează angajamentul de a ajuta Grecia pentru ajustarea efortului în vederea rezolvării numeroaselor provocări cu care se confruntă economia".

Potrivit comunicatului, miniştrii se aşteaptă ca reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional - aşa-numita troică - să se întoarcă la Atena imediat ce va fi format un guvern.

La Berlin, ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a declarat că rezultatul alegerilor reprezintă "decizia alegătorilor greci de a continua implementarea reformelor economice şi fiscale ample".

El a avertizat, însă, că "această cale nu va fi nici scurtă, nici uşoară, dar este necesară şi va oferi poporului grec şansa unui viitor mai bun".

La rândul lor, Statele Unite au subliniat că este în interesul tuturor ca "Grecia să rămână în zona euro".

Noua Democraţie are 29,66% (129 de mandate), iar Syriza - 27,89% (71 de locuri), după numărarea a 99,84% din voturi, a anunţăat Ministerul de Interne. PASOK are 12,28% (33 de locuri), Independenţii - dreapta naţionalistă - 7,51% (20 de mandate), iar neonaziştii de la Zori Aurii - 6,92% (18 locuri).

În Parlament vor mai intra Stânga Democratică - 6,25% (17 mandate) şi Partidul Comunist - 4,5% (12 locuri).

Bursele au reacţionat pozitiv la rezultatele scrutinului de duminică, iar acţiunile au crescut pe piaţa asiatică.

Noua Democraţie ar urma să poată construi o coaliţie majoritară împreună cu socialiştii din PASOK, beneficiind de o regulă care acordă partidului câştigător încă 50 de mandate în Parlamentul cu 300 de locuri.

Însă negocierile nu vor fi uşoare. Liderul socialist Evangelos Venizelos a condiţionat sprijinul pentru un eventual guvern de coaliţie de prezenţa forţelor de stânga, inclusiv a stângii radicale, Syriza. Însă Alexis Tsipras a anunţat că Syriza intră în opoziţie.

”Nicio decizie nu poate fi luată fără o unitate naţională”, a spus Venizelos.

Analiştii consideră că liderul socialist se îndoieşte de viabilitatea unei eventuale coaliţii între Noua Democraţie şi PASOK, care ar avea o majoritate fragilă.

Fost ministru de finanţe, Evangelos Venizelos are încă proaspete în memorie plecările şi neînţelegerile din partid, atunci când PASOK se afla la putere şi încerca să impună măsuri de austeritate nepopulare.

Potrivit BBC, prezenţa semnificativă a Syriza în Parlament va da un nou avânt oponenţilor acordului cu instituţiile internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor