Liderii G7 condamnă referendumurile Rusiei din Ucraina: Nu le vom recunoaşte niciodată. Par a fi un pas spre anexare

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Liderii Grupului celor şapte mari democraţii industriale au condamnat referendumurile "false" ale Rusiei din Ucraina, afirmând că este o încercare a Moscovei de a crea un pretext "fals" pentru a schimba statutul teritoriului suveran al vecinului său.

"Nu vom recunoaşte niciodată aceste referendumuri care par a fi un pas spre anexarea rusă şi nu vom recunoaşte niciodată pretinsa anexare dacă aceasta va avea loc", au scris aceştia într-o declaraţie comună transmisă de purtătorul de cuvânt al guvernului german, relatează Reuters.

Rusia a lansat vineri referendumuri care vizează anexarea a patru regiuni ocupate ale Ucrainei, ridicând miza războiului de şapte luni în ceea ce Kievul a numit o farsă în care locuitorii au fost ameninţaţi cu pedeapsa dacă nu votează.

Referendumurile din regiunile Doneţk şi Luhansk - care împreună formează Donbasul - precum şi în regiunile Zaporojie şi Herson au fost anunţate, miercuri, de preşedintele rus Vladimir Putin, în acelaşi discurs televizat în care acesta a anunţat “mobilizarea parţială” a 300.000 de rezervişti militari - o premieră în Rusia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Oficialii din aceste regiuni au susţinut că referendumurile vor avea loc în doar câteva zile - de vineri, 23 septembrie, până luni, 27 septembrie.

NATO a condamnat în cei mai "duri termeni posibili" referendumurile false anunţate. Într-un comunicat, alianţa a susţinut că posibilele anexări nu au nicio "legitimitate" şi reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei ONU.

De asemenea, preşedintele american Joe Biden a declarat, vineri, că, în cazul în care Rusia va anexa noi teritorii ucrainene prin intermediul unor „referendumuri false”, SUA va lucra cu aliaţii şi partenerii săi pentru a impune noi costuri economice severe asupra Kremlinului.

La rândul său, Ucraina a răspuns avertizându-şi cetăţenii că orice oficial care promovează sau organizează votul riscă o "pedeapsă cu închisoarea de la cinci la zece ani", precum şi o posibilă confiscare a bunurilor de către stat şi interzicerea angajării în anumite posturi pentru o perioadă de până la 15 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe