Libanul taie subvenţiile la combustibil, provocând haos in Beirut

(MAHMOUD ZAYYAT / AFP / Getty Images)

Începând de miercuri seară, Banca Centrală a Libanului a anunţat că subvenţiile pentru combustibil au fost oprite. Anunţul survine într-un moment în care există o penurie atât de gaze, cât şi de electricitate.

Se aşteaptă ca preţurile la combustibil să explodeze cu cel puţin 400%, ceea ce va genera o luptă la scară naţională pentru combustibil, lucru care va exacerba - într-un efect de spirală - întreruperile furnizării de electricitate, care deja au devenit „normale” în ultimii ani în Siria învecinată, măcinată de război civil.

Rapoartele internaţionale subliniază că actuala criză economică - care a început în 2019 şi care a stârnit un an de proteste în masă şi o criză valutară, precum şi încercări nereuşite de a preveni prăbuşirea totală pe fondul unei schimbări de guvern - este iminentă, afectând cele 7 milioane de locuitori.

Directorul regional al ONG-ului de ajutor umanitar Crisis Group, Heiko Wimmen, citat de CNN a declarat că „acest lucru se va reflecta în mod evident în întreaga economie”. El a subliniat că elementele de bază care susţin viaţa de zi cu zi au devenit acum un „lux”.

"Pentru o mare parte a populaţiei, electricitatea va deveni un lux. Conducerea maşinii va deveni tot un lux. Transportul va deveni un lux", a adăugat Wimmen.

Guvernul anunţase reducerea subvenţiilor, astfel încât tăierea subvenţiilor este un „şoc”. Ca orice altceva din Liban, energia a fost administrată greşit după ce guvernul a suspendat deja liniile de credit pentru importatorii de combustibili.

Liberalizarea bruscă a preţurilor la combustibil a făcut ca sate întregi, oraşe şi zone ale oraşelor să fie scufundate în întuneric peste noapte, deoarece nici măcar generatoarele nu puteau ţine luminile aprinse.

Consecinţele deciziei au apărut înaintea deciziei în sine. Staţiile de benzină din toată ţara au fost închise. Autostrăzile au fost blocate de coloane lungi de maşini care încercau să alimenteze de la puţinele pompe de benzină care rămăseseră deschise.

Multe brutării au închis. Fabricile, inclusiv una care furnizează majoritatea liniilor IV către spitale, au fost închise, din cauza epuizării rezervei de motorină.

Mai multe oraşe şi cartiere, care sufereau deja de efectele penelor îndelungate de curent, au pierdut accesul la motorină, care este necesar pentru alimentarea generatoarelor de rezervă, şi au fost cufundate în întuneric.

Şi se pare că întreruperile au lovit chiar şi Aeroportul Internaţional Beirut, care este un hub major de transport pentru întreaga regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe