Legăturile Europei cu întreprinderile sunt prea apropiate, susţine un grup de monitorizare

Relaţii strânse dintre guvernele şi întreprinderile europene prezintă riscuri pentru stabilitatea economică a continentului deja afectat de datorii, potrivit unei organizaţii anti-corupţie.
"Europa", sculptură a artistului belgian May Claerhout din faţa Parlamentului European, Bruxelles (Sean Gallup / Getty Images)
Jack Phillips
07.06.2012

Relaţii strânse dintre guvernele şi întreprinderile europene prezintă riscuri pentru stabilitatea economică a continentului deja afectat de datorii, potrivit unei organizaţii anti-corupţie.

Într-un raport publicat miercuri, Transparency International a declarat că a existat un decalaj în măsurile anti-corupţie ce duc la scandaluri politice şi financiare, care au afectat ţările europene în cursul anului. Aceasta a subliniat că finanţarea lobby-ului şi a campaniilor ar trebui să fie mai transparentă.

"În Europa, multe dintre instituţiile care definesc o democraţie şi permit unei ţări să oprească corupţia sunt de multe ori mai slabe decât se crede", a afirmat Cobus de Swardt, directorul executiv al Transparency International, într-o declaraţie.

Conform lui de Swardt există "probleme tulburătoare" în joc atunci când "o conducere transparentă este necesară, tocmai când Europa încearcă să rezolve criza economică."

În special, Grecia, Italia, Portugalia şi Spania - ţările care au îndurat neajunsuri economice în ultimii ani - au lacune mari în responsabilitatea lor din sectorul public, a indicat raportul.

Aceste ţări "se află în fruntea listei ţărilor vest-europene care au deficite grave în toate sistemele lor", potrivit raportului.

Potrivit raportului, rolul pe care corupţia îl joacă în criza financiară ce afectează Uniunea Europeană nu mai poate fi ignorat.

"În Grecia, în ciuda rapoartelor extinse privind cazurile de corupţie, doar aproximativ 2 la sută din funcţionarii publici au fost supuşi unor proceduri disciplinare, conform datelor oficiale", se arată în raport.

În Europa, există o mare variaţie în sistemele create pentru combaterea corupţiei.

Danemarca, Norvegia şi Suedia au cele mai bune protecţii împotriva corupţiei guvernamentale, având organizaţii de monitorizare, departamente de justiţie şi auditori foarte buni, a declarat raportul. Dar încă există unele probleme care afectează aceste ţări, în special în arena politică a finanţelor.

Norvegia şi Suedia sunt singurele două ţări care se angajează în mod corespunzător "cu guvernul şi societatea civilă pe problemele anti-corupţie", se arată în raport.

Transparency International a cerut guvernelor europene să dea un exemplu prin introducerea unor reglementări stricte privind instituţiile guvernamentale şi partidele politice.

Grupul a analizat 300 de instituţii naţionale din 25 de ţări. El a constatat că "partidele politice, afacerile şi serviciile civile s-au descurcat cel mai prost în lupta împotriva corupţiei şi fărădelegilor, în timp ce auditorii de stat, oamenii de afaceri şi agenţiile însărcinate cu organizarea de alegeri s-au descurcat cel mai bine."

Finanţarea partidelor politice este considerată o "slăbiciune cheie" şi a fost etichetată de către grup ca o zonă ce prezintă un risc deosebit de ridicat de corupţie. De exemplu, Elveţia şi Suedia nu au reglementări obligatorii privind finanţarea partidelor politice, iar alte ţări au o serie de lacune.

Lobby-ul este o mare problemă, deoarece există un aer de discreţie învăluieşte practica, a susţinut grupul. Doar 6 din cele 25 de ţări evaluate - Franţa, Marea Britanie, Germania, Polonia, Lituania şi Slovenia - au reglementat lobby-ul de orice fel.

Grupul de monitorizare a remarcat faptul că parlamentarii "nu respectă standardele etice", pentru că multe ţări europene nu au mandatat coduri de conduită pentru legislatori, au norme privind conflictele de interese între guvern şi mediul de afaceri, sau nu au făcut ca politicienii să dea informaţii despre activele şi veniturile lor în mod obligatoriu.

Între timp, doar două ţări - Regatul Unit şi Norvegia - protejează de represalii persoanele care se opun comportamentului lipsit de etică sau infracţiunilor care se referă la o anumită problemă.

Grupul a afirmat că pentru a merge mai departe, guvernele trebuie să ia în considerare registre şi grupuri de interese obligatorii, reglementări obligatorii cu privire la finanţarea partidelor, adoptarea de coduri de conduită pentru deputaţi şi altele.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor