La un an după implozia Titanului, co-fondatorul OceanGate organizează o excursie la dolina "portalului iadului"

Submarinul turistic Titan a făcut implozie, pasagerii aflaţi la bord pierzându-şi viaţa (Youtube - captură ecran)
Redacţia
29.06.2024

Co-fondatorul OceanGate organizează o excursie la o dolină descrisă drept "portalul iadului", la un an după dezastrul submersibilului Titan, anunţă The Independent.

Situată în Bahamas, Dean's Blue Hole (Gaura Albastră a lui Dean) este una dintre cele mai adânci doline subacvatice din lume, iar cei care participă la prima scufundare cu submersibil cu echipaj uman în acest loc sunt încurajaţi să se aştepte la "neprevăzut".

Guillermo Söhnlein, în vârstă de 58 de ani, a co-fondat OceanGate în 2009 împreună cu Stockton Rush, care a murit în implozia submersibilului de anul trecut la vârsta de 61 de ani.

După ce a părăsit compania în 2013, Söhnlein a co-fondat o altă companie de explorare subacvatică numită Blue Marble Exploration, care a pus ochii pe gaura de circa 202 metri, care a fost anterior doar "explorată virtual".

Într-o postare acum ştearsă despre viitoarea expediţie, Blue Marble a explicat superstiţiile locale din spatele gropii, care îi va vedea pe exploratori învăluiţi "în întuneric complet".

"Localnicii cred că Dean's este un portal către iad şi că diavolul însuşi pândeşte în adâncurile negre. În fiecare an, mai mulţi oameni se îneacă în Dean's din cauza unei varietăţi de nenorociri. Ne aşteptăm pe deplin să găsim rămăşiţe umane şi ne pregătim să gestionăm aceste situaţii cu respectul cuvenit pentru familii", se arată pe site-ul Blue Marble Exploration.

În utlimii ani, groapa ar fi făcut până la 200 de victime.

Apele necartografiate, curenţii neprevăzuţi, presiunea extremă, întunericul aproape complet şi locaţia îndepărtată sunt enumerate ca provocări pentru călătorie.

În timp ce site-ul web spunea anterior "alăturaţi-vă expediţiei noastre", Söhnlein a confirmat ulterior pentru The Independent că aceasta va fi efectuată doar de profesionişti calificaţi şi nu de turişti, aşa cum s-a întâmplat în cazul excursiei eşuate OceanGate din iunie anul trecut.

Anunţul pentru misiune spunea:

"Următoarea frontieră pentru echipa noastră este în adâncurile subacvatice ale Găurii Albastre a lui Dean. În prima coborâre a unor submersibile cu echipaj, echipate cu lumini LED şi tehnologie subacvatică cu drone, oamenii noştri de ştiinţă se vor putea aventura în unele dintre cele mai puţin ospitaliere condiţii de pe Pământ, în căutarea unor descoperiri fără precedent".

Söhnlein a confirmat, de asemenea, că pentru misiune vor fi utilizate submersibile certificate, ceea ce a subliniat că a fost întotdeauna intenţia chiar şi înainte de implozia Titanului.

OceanGate a folosit în Titan o carenă controversată din fibră de carbon şi se crede că acest material a slăbit în timp, rezultând în "implozia catastrofală" din iunie anul trecut.

Background

Reamintim că anul trecut cinci persoane şi-au pierdut viaţa atunci când submarinul a implodat la aproximativ o oră şi 45 de minute de la scufundarea sa la epava Titanicului, care se află la aproximativ 3.810 metri adâncime în Oceanul Atlantic de Nord.

Söhnlein, care crede, de asemenea, că poate trimite "în siguranţă" oameni pe Venus, a acordat mai multe interviuri în urma dezastrului din iunie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor