Kremlinul încearcă să liniştească ruşii panicaţi de prăbuşirea rublei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
Redacţia
29.11.2024

Kremlinul a încercat să-i asigure pe ruşi că nu vor fi afectaţi de prăbuşirea bruscă a rublei, care a ajuns la cel mai scăzut nivel de la invazia din Ucraina, relatează The Telegraph.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a calificat drept irelevantă devalorizarea rublei cu 8,5 % înregistrată miercuri, ignorând aparent îngrijorările analiştilor cu privire la creşterea costurilor de import şi la „panica” valutară.

„Ruşii nu vor observa creşterea cursului dolarului, deoarece sunt plătiţi în ruble”, a declarat el cu încredere reporterilor.

Lovită de puternicele presiuni inflaţioniste legate de sancţiunile occidentale şi de cheltuielile Kremlinului pentru războiul de aproape trei ani din Ucraina, rubla rusească a pierdut 35% din valoare de la începutul lunii august.

Acum se tranzacţionează la aproximativ 114,5 faţă de dolarul american - cel mai scăzut nivel din martie 2022, imediat după invazia rusă în Ucraina.

Săptămâna trecută, SUA a impus sancţiuni suplimentare asupra Gazprombank, a treia cea mai mare bancă din Rusia, ceea ce complică plăţile externe pentru gazul rusesc şi îngreunează, de asemenea, tranzacţiile valutare.

Banca centrală a Rusiei a reacţionat la prăbuşirea rublei suspendând tranzacţiile valutare până în 2025, iar comercianţii au declarat că există un sentiment crescând de teamă.

Analiştii de la BSC Financial Group, cu sediul în Rusia, au declarat că scăderea valorii rublei „seamănă cu panica într-un mediu de incertitudine”.

Sancţiunile occidentale au făcut ca produsele să fie mai scumpe de achiziţionat, iar accentul pus pe cheltuielile militare a alimentat inflaţia salariilor.

Kremlinul a oferit bonusuri uriaşe pentru înrolarea în armată şi a plătit, de asemenea, salarii excesive lucrătorilor din industria de armament.

Analiştii au reproşat băncii centrale ruse că a subestimat impactul sancţiunilor occidentale.

„Credem că ponderea importurilor de consum în coş este de 25%, aşa că acest efect de transfer este mai puternic.

Modelele noastre arată un efect de cinci ori mai puternic decât cel al băncii centrale”, a declarat Dmitri Pianov, prim-vicepreşedinte al VTB.

Potrivit unor analişti, banca centrală rusă intenţionează să reacţioneze la scăderea rublei prin creşterea ratelor dobânzilor de la 21% - deja cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii - la aproximativ 25%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor