Kremlinul foloseşte o nouă "sperietoare" pentru a "cuminţi" conducerea de la Chişinău

Maia Sandu
Maia Sandu

Kremlinul foloseşte teama de război ca un instrument pentru a “cuminţi guvernarea de la Chişinău” şi pentru a obţine “noi cedări” din partea Republicii Moldova, relatează Deutsche Welle.

Potrivit sursei citate, noua “sperietoare rusească pentru moldoveni” a fost lansată prin intermediul aşa-zisului “Minister de Externe” de la Tiraspol.

Mai exact, pe site-ul pseudo-instituţiei transnistrene a apărut un comunicat despre “îngrijorările” pe care le-a exprimat şeful acestei subdiviziuni, Vitalii Ignatiev, la o “masă rotundă” în format online cu participarea mai multor oficiali ruşi.

Ignatiev a vorbit despre creşterea presiunilor asupra Transnistriei prin sporirea capacităţii de apărare a Armatei Naţionale a Moldovei “în condiţiile în care conflictul transnistrean nu a fost definitiv soluţionat” şi a mai invocat suprimarea a tot ce este rusesc în Moldova – o naraţiune prin care Rusia îşi justifică de obicei agresiunea militară asupra unor state independente (Georgia, Moldova, Ucraina).

La aceeaşi întâlnire online, Ignatiev s-a arătat iritat şi de legea votată recent de către Parlamentul de la Chişinău, prin care au fost introduse sancţiuni penale, inclusiv ani de puşcărie, pentru separatism şi acţiuni subversive împotriva statului.

“Aceste reacţii scot în evidenţă făţărnicia regimului de la Kremlin, care, în opinia mea, este unul fascist, care se manifestă printr-o dictatură personalizată şi care distruge tot ce înseamnă democraţie politică şi drepturi ale omului. Este o încercare de a intimida conducerea Republicii Moldova. Coloana a 5-a a Rusiei de la Chişinău se alimentează din aceste naraţiuni, aşa că ne aşteptăm ca exponenţii acesteia să acompanieze această campanie isterică”, a declarat, pentru Deutsche Welle, Oazu Nantoi, deputat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) în Parlamentul de la Chişinău.

De asemenea, Nantoi a adăugat că informaţia lansată pe site-ul entităţii separatiste de la Tiraspol “face parte dintr-o tehnologie standard prin care Rusia încearcă să impună frica în rândul moldovenilor, crezând că astfel va obţine noi cedări din partea Chişinăului”.

“Frica de război este arma cu care Rusia îşi înarmează acum coloana a 5-a din Moldova, crezând că astfel va reuşi să cuminţească guvernarea de la Chişinău. Dar Kremlinul nu înţelege că Republica Moldova este protejată azi, pe câmpul de luptă, de Ucraina, şi că nu contează deloc gradul nostru de cuminţenie în raport cu Rusia. Noi rămânem fermi, solidari cu Ucraina şi lucrăm la baza juridică pentru demontarea paşnică a regimului separatist de la Tiraspol”, a mai afirmat deputatul.