Kremlinul ameninţă: Jurnaliştii occidentali vor fi expulzaţi dacă YouTube blochează accesul la briefingurile MAE rus

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)

Jurnaliştii din ţările occidentale vor fi expulzaţi din Rusia dacă YouTube va bloca accesul la briefingurile Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat ministerul.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, care ţine un briefing săptămânal, a declarat că ministerul a avertizat YouTube să nu-i blocheze conţinutul.

"Tocmai am venit şi le-am spus (celor de la YouTube): 'Blocaţi un briefing şi un jurnalist, sau o instituţie media americană pleacă acasă. Blocaţi încă unul, şi un alt jurnalist sau o anumită instituţie media vor pleca acasă'."

Zaharova a adăugat că Moscova lucrează la măsuri contra presei de limbă engleză ca răspuns la ceea ce consideră "acţiuni neprietenoase" ale guvernelor străine faţă de agenţiile de presă ruseşti. Ea nu a oferit detalii suplimentare.

Comentariile Mariei Zaharova au fost făcute după ce legislatorii ruşi au aprobat un proiect de lege care dă procurorilor puterea de a închide birourile media străine dacă o ţară occidentală a fost "neprietenoasă" faţă de mass-media rusă. Măsura este menită să reprezinte o ripostă la închiderea unor birouri de ştiri de stat ruseşti în Occident.