Klaus Iohannis: Guvernul PNL-PDL va fi negociat după alegerile prezidenţiale

Klaus Iohannis, preşedintele PNL, a precizat, luni, că o propunere concretă de Guvern PNL-PDL va fi negociată după alegerile prezidenţiale, în cazul în care vor fi câştigate alegerile, precizând că nu va exista un tandem în campanie preşedinte-premier, dar că ideea "Guvernului din umbră" figurează în noul Statut.
Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din România, Klaus Iohannis. (Epoch Times România)
Flori Mladin
15.07.2014

Klaus Iohannis, preşedintele PNL, a precizat, luni, că o propunere concretă de Guvern PNL-PDL va fi negociată după alegerile prezidenţiale, în cazul în care vor fi câştigate alegerile, precizând că nu va exista un tandem în campanie preşedinte-premier, dar că ideea "Guvernului din umbră" figurează în noul Statut.

"În ceea ce priveşte Guvernul, aceste chestiuni nu se află într-un fişet la mine în birou, aceste chestiuni rezultă din negocieri politice ample, complexe, serioase, care se vor purta după prezidenţiale. Nu putem să purtăm acum o negociere PNL-PDL pe prim-ministru, miniştri, secretari de stat, fiindcă mai întâi trebuie să vedem dacă avem preşedinte cu care împreună schimbăm lucrurile în România sau nu avem preşedinte", a afirmat Iohannis.

Liderul liberal a precizat că ideea "Guvernului din umbră" este prevăzută în proiectul noului Statut al partidului rezultat din fuziunea PNL-PDL, urmând să fie negociat după alegerile prezidenţiale.

Fiind întrebat de ce nu l-a invitat pe Crin Antonescu să facă parte din delegaţia de negociere cu PDL pentru fuziunea celor două partide, Iohannis a răspuns : "Nu mi s-a părut că preşedintele care tocmai s-a retras de la conducerea partidului trebuie să fie în comisia politică de negociere cu PDL. Dar tot prieteni suntem, şi cu mici împunsături ... nu e nicio problemă", a mai spus Iohannis.

Referitor la întrebările pe care i le-a adresat Crin Antonescu legate de viitorul PNL, viitorul Guvern şi proiectul pentru prezidenţiale, Iohannis a replicat catalogând setul de întrebări ale fostului preşedinte PNL drept "un teleformular".

"Mi s-a părut interesantă această chestiune, un răspuns exhaustiv evident că o să-l dau partidului şi domnului Antonescu în Delegaţia Permanentă. Dar la o parte din întrebări am răspunsuri, cred chiar foarte bune. La altă parte, cu regret, nu. Articulaţiile proiectului Iohannis - preşedinte nu pot deriva decât din ceea ce a hotărât Congresul PNL, unde am prezentat o moţiune care arată cum ar trebui abordată guvernarea liberală, cum trebuie abordată colaborarea între preşedinte şi executiv pentru a reduce faliile din societate până la dispariţie dacă se poate. (...) Acestea le ştie domnul Antonescu, la fel ca şi mine, fiindcă au fost hotărâte de Congresul PNL şi oricare dintre noi va fi candidatul PNL, sigur, va putea să-şi construiască un program pornind de acolo, nu din altă parte, pentru că noi reprezentăm PNL, nu aşa, nişte idei private", a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai declarat că în cazul în care Crin Antonescu va fi desemnat candidatul la prezidenţiale, acesta va trebui să pună în aplicare proiectul pe care l-a prezentat Congresului când a fost ales la conducerea partidului, menţionând că este vorba de "o moţiune foarte liberală, modernă, densă, nu va avea nicio problemă cu ea".

Totodată, Iohannis a afirmat că după alegerile prezidenţiale este posibil să plece de la conducerea partidului dacă va fi ales şef al statului sau dacă pierde alegerile, subliniind totodată faptul că Statutul PNL este "structurat de aşa natură încât partidul îşi alege conducătorul, nu vechiul conducător îl alege pe noul conducător".

Reacţia lui Crin Antonescu

Fiind întrebat de ce nu face parte din echipa de negociere cu PDL, fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a afirmat într-un interviu pentru Gândul: "Este un motiv foarte simplu. Componenţa actualei delegaţii de negociere a fost stabilită de noul Birou, la propunerea noului preşedinte".

La întrebarea dacă ar fi dorit să facă parte din echipa de negociere, Antonescu a menţionat: "Nu este vorba de dorinţă, nu am niciun fel de suferinţă pentru că nu fac parte din această echipă de negociere, dar, pe de altă parte, nu neg faptul că ar fi fost poate important şi chiar folositor pentru PNL să fac parte din această echipă. Nu e niciun fel de supărare sau suferinţă pentru faptul că nu fac parte. Explic doar de ce nu am nici informaţiile legate de mersul acestor negocieri, mai mult decât s-a dat în explicaţii publice, adică aceleaşi care s-au dat în Biroul Permanent".

"În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la preşedinţie, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să şi-l susţin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante: care sunt articulaţiile proiectului prezidenţial al lui Klaus Iohannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe, sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect", a mai precizat Crin Antonescu în interviu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor