Kissinger, noi declaraţii controversate: "Nu este înţelept să includem Ucraina în NATO"

Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012
Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012 (Alex Wong/Getty Images)

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger, în vârstă de 99 de ani, s-a lansat în noi afirmaţii controversate. După ce în mai afirma că o bucată de teritoriu ucrainean ar trebui să fie cedată Rusiei pentru ca aceasta să nu fie înstrăinată de Europa, acum Kissinger "revine în forţă" şi susţine că "nu este înţelept să includem Ucraina în NATO".

Vorbind în faţa Consiliului pentru Relaţii Externe, un think tank american, diplomatul veteran în vârstă de 99 de ani a susţinut că Washingtonul a încercat să includă fără discernământ toţi foştii membri ai blocului sovietic sub umbrela sa după căderea zidului Berlinului şi că "întreaga regiune dintre centrul Europei şi graniţa cu Rusia a devenit deschisă la restructurare".

"Din punctul de vedere al Rusiei, Statele Unite au încercat apoi să integreze această întreagă regiune, fără excepţie, într-un sistem strategic condus de americani", a spus el, adăugând că această evoluţie a eliminat practic "centura de siguranţă" istorică a Rusiei.

Kissinger a subliniat astfel că "nu a fost o politică americană înţeleaptă să încerce să includă Ucraina în NATO".

El nu crede, totuşi, că acest lucru justifică încercările preşedintelui rus Vladimir Putin de a reinclude Ucraina în sfera de influenţă a Moscovei printr-un "atac surpriză".

Kissinger a declarat că nu ştie dacă este posibil să se facă pace cu liderul rus, dar a subliniat că Occidentul "trebuie să caute o oportunitate pentru un aranjament care să garanteze libertatea Ucrainei" şi să menţină ţara în sistemul european.

În plus, Kissinger a opinat că, într-un fel, Rusia "a pierdut deja războiul", deoarece capacitatea sa de a ameninţa Europa cu atacuri convenţionale, de care s-a bucurat timp de decenii sau chiar secole, "a fost acum depăşită în mod demonstrabil".

În ciuda acestui fapt, fostul secretar de stat a semnalat că, mai devreme sau mai târziu, Occidentul şi Rusia trebuie să se angajeze în dialog. "Un anumit dialog, poate la nivel neoficial, poate într-un mod exploratoriu, este foarte important", a reiterat el, adăugând că "în mediul nuclear" un astfel de rezultat este preferabil unei "decizii pe câmpul de luptă".

La începutul lunii august, Kissinger a avertizat că SUA s-a trezit "la marginea războiului cu Rusia şi China pe probleme pe care noi le-am creat parţial", susţinând că Washingtonul a respins diplomaţia tradiţională, întrucât "a căutat mai degrabă să îşi convertească sau să îşi condamne interlocutorii decât să le pătrundă în gândire".