Kievul, cinci ore, ţinta unui atac rusesc cu rachete şi drone. Reţeaua electrică a Ucrainei a fost avariată

Urmările unui atac rusesc asupra oraşului Izmail din regiunea Odesa în noaptea de 27 septembrie 2024. (Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă al Ucrainei)
Redacţia
27.09.2024

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a combătut un atac aerian rusesc nocturn asupra capitalei Kiev de cinci ore, au declarat joi oficialii, în timp ce rachetele şi dronele au lovit din nou reţeaua electrică ucraineană, transmite AP News.

Atacul de la Kiev a rănit cel puţin două persoane, a declarat Serviciul de urgenţă al Ucrainei. O grădiniţă, o conductă de gaz şi aproximativ 20 de maşini au fost avariate în oraş, a declarat Administraţia militară din Kiev.

În vestul Ucrainei, forţele aeriene au declarat că Rusia a tras trei rachete balistice hipersonice Kinzhal - una dintre cele mai avansate arme ale Rusiei - „în direcţia” Starokostiantiniv, un oraş din regiunea Hmelnîţkîi, joi dimineaţa. Forţele aeriene au declarat că nu pot face publice informaţii suplimentare, sugerând că rachetele erau îndreptate către un loc sensibil.

Loviturile cu rază lungă de acţiune au reprezentat o caracteristică a campaniei militare a Rusiei în Ucraina, aflată acum în al treilea an, ţintind adesea zone civile. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, atacurile asupra reţelei de electricitate au scos din funcţiune aproximativ 70% din capacitatea de producţie de energie a Ucrainei, provocând pene de curent în apropierea iernii.

Infrastructura energetică a fost afectată în regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, provocând o pană de curent în unele părţi ale capitalei regionale cu acelaşi nume, a declarat guvernatorul regional Svitlana Onişciuk.

Reţeaua electrică a fost de asemenea vizată în sudul regiunii Mikolaiv, au transmis autorităţile locale, fără a oferi imediat detalii suplimentare.

Rusia a lansat şase rachete şi 78 de drone Shahed asupra Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi, au declarat forţele aeriene ucrainene, menţionând că apărarea a distrus patru dintre rachete şi 66 de drone în aer.

În sud, o rachetă a ucis o femeie în vârstă de 62 de ani în regiunea Odesa, unde au fost avariate case şi maşini, a afirmat guvernatorul regional Oleg Kiper.

În oraşul Zaporojie, cel puţin 10 persoane au fost rănite în atacul de peste noapte, inclusiv un copil de 14 ani, potrivit guvernatorului regional Ivan Fedorov. Acesta a publicat fotografii cu case ale căror ferestre au fost aruncate în aer şi cu pereţii ciuruiţi de şrapnel. Serviciul de urgenţă a declarat că 12 clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraş şi 18 persoane au fost evacuate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor