Kelemen Hunor despre cererea USR PLUS de schimbare a lui Cîţu: S-au cam pripit. Nu e momentul să insiste pe acest lucru

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, la DigiFM, că este inacceptabil ca partenerii coaliţiei de guvernare să insiste pe demisia lui Florin Cîţu, adăugând că acesta din urmă a avut o “răbdare uriaşă” cu Vlad Voiculescu înainte să îl demită din funcţia de ministru al Sănătăţii. În plus, liderul UDMR a mai transmis că liderii USR PLUS ar trebui să îşi dea seama că s-au grăbit cu cererea de schimbare a prim-ministrului.

“Sunt convins că şi ei dacă se gândesc într-o astfel de logică de a menţine această cerere, o să îşi dea seama că s-au cam pripit, nu este cazul, nu este momentul să insiste pe această solicitare. Nu se poate accepta. Asta înseamnă că suntem întorşi în Parlament, înseamnă că se poartă discuţii, înseamnă că mesajul nostru către cetăţenii noştri, către partenerii noştri este că în România nu este o clasă politică matură şi, din patru în patru luni, din jumătate în jumătate de an, dacă cineva se supără schimbăm premierul, schimbăm configuraţia. Nu se poate”, a precizat vicepremierul.

De asemenea, liderul UDMR i-a luat apărarea premierului Cîţu, susţinând că demiterea lui Vlad Voiculescu a avut loc pe fondul “adunării” mai multor lucruri şi a lipsei de încredere. În plus, Kelemen Hunor a afirmat că nu ar fi cerut demisia premierului nici dacă în locul lui Voiculescu ar fi fost un ministru UDMR.

“Nu este adevărat că nu a fost o consultare. A fost o consultare. Cât de lungă a fost, când s-a făcut, e o altă discuţie. Dar a existat. Chiar şi cu mine s-a consultat premierul înainte să decidă. Deci, nu se pune problema. Nici dacă ar fi vorba despre un ministru UDMR nu aş spune că trebuie să plece premierul, dacă pleacă un ministru în care premierul nu are încredere. E vorba de încredere. Lucrurile s-au adunat. A avut o răbdare uriaşă. Florin Cîţu a făcut şedinţe de guvern pentru Ministerul Sănătăţii de câte ori a vrut ministrul Voiculescu. Cu toţii am susţinut acest lucru, pentru că era vorba despre sănătate. Şi dimineaţă, şi seara, şi luni, şi duminică, şi sâmbătă, şi online, şi fizic. Nu conta. Deci nu se poate reproşa că nu a încercat Coaliţia, că nu a încercat premierul”, a mai susţinut vicepremierul.

Nu în ultimul rând, Kelemen Hunor a atras atenţia asupra faptului că lipsa unui “set de valori comune, aşezat într-un program de guvernare asumat de coaliţie” ar demonstra că PNL, USR PLUS şi UDMR nu sunt încă pregătite să guverneze România.

Remarcile vicepremierului vin în contextul tensiunilor izbucnite în sânul coaliţiei de guvernare, după ce premierul Florin Cîţu a decis, miercuri, să îl demită pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Locul acestuia din urmă a fost ocupat temporar chiar de premierul Cîţu, după ce vicepremierul Dan Barna a refuzat să facă acest pas.

În urma demiterii lui Voiculescu, Birourile Naţionale ale USR şi PLUS, reunite, au decis în şedinţa de urgenţă de miercuri să îi retragă susţinerea politică lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier. În acelaşi timp, Alianţa a cerut o şedinţă a Coaliţiei pentru a discuta acest subiect.