Jumătate din oamenii mobilizaţi dintr-o regiunea rusă au fost trimişi acasă, comisarul a fost demis - guvernator

(Captură ecran)

Comisarul militar al regiunii ruse Habarovsk a fost demis din funcţie după ce jumătate din personalul nou mobilizat a fost trimis acasă deoarece nu îndeplinea criteriile de recrutare, a declarat luni dimineaţă guvernatorul regiunii, citat de Reuters.

"În 10 zile, câteva mii de compatrioţi de-ai noştri au primit citaţii şi au ajuns la birourile de înregistrare şi înrolare militară. Aproximativ jumătate dintre ei ne-am întors acasă, deoarece nu îndeplineau criteriile de selecţie pentru a intra în serviciul militar", a declarat Mihail Degtiarev, guvernatorul regiunii Habarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, într-o postare video pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, anunţată de preşedintele Vladimir Putin la 21 septembrie, a dus la o nemulţumire generală în rândul oficialilor şi cetăţenilor cu privire la modul în care a fost gestionat proiectul, inclusiv plângeri cu privire la ofiţerii de înrolare care au trimis hârtii de chemare în mod clar neeligibile.

Degtiarev a declarat că înlăturarea comisarului Iuri Laiko nu va afecta planul de mobilizare stabilit de Putin.

Mobilizarea haotică a bărbaţilor pentru a lupta în Ucraina a determinat, de asemenea, mii de bărbaţi care aveau vârstă de înrolare să fugă din ţară pentru a evita un proiect care a fost prezentat ca înrolându-i pe cei cu experienţă şi specialităţi militare, dar care s-a dovedit de multe ori nepăsător faţă de dosarele de serviciu, starea de sănătate, statutul de student şi chiar vârsta recrutaţilor.

Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate la proteste împotriva războiului în peste 30 de oraşe şi localităţi, iar unele dintre ele au primit prompt documente de chemare în armată - lucru despre care Kremlinul a spus că este perfect legal.