Judecător critică CSM-ul care i-a luat partea lui Dragnea: Gândiţi-vă care e mesajul transmis către cetăţeni

Alinel Bodnar
Alinel Bodnar (Screenshot)

Judecătorul Alinel Bodnar de la Judecătoria Sectorului 3 a criticat, într-un interviu acordat Epoch Times România, decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a respinge solicitarea unuia dintre membrii instituţiei vizând apărarea independenţei justiţiei, după acuzaţiile lansate de fostul lider al PSD Liviu Dragnea la ieşirea din închisoare. Mai mult, magistratul consideră că, prin poziţionarea sa, CSM a afectat independenţa sistemului judecătoresc.

“Da, pentru mine a fost un moment trist la care am asistat, să văd că garantul independenţei justiţiei nu ia atitudine pentru a contracara ceea ce a spus în mod nejustificat acea persoană [Liviu Dragnea – n.r.]. După părerea mea, a fost afectată independenţa justiţiei pentru că s-a pus în discuţie o hotărâre definitivă pronunţată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât, situaţia era evidentă în sensul că cererea colegei mele din CSM trebuia să fie admisă şi să fie soluţia dată cât mai rapid pentru a se vedea că acest consiliu reacţionează eficient şi cât mai prompt pentru a transmite mesajul în societate că o anumită atitudine a unor politicieni sau altei persoane nu este corectă. Şi, în cazul în care, o astfel de solicitare este întârziată, este o problemă”, a precizat Bodnar.

Totodată, magistratul - fost şef de promoţie a magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistratilor în 2017 - a atras atenţia asupra mesajului pe care l-ar putea trimite CSM-ul întregii societăţi:

“Dar gândiţi-vă ce se întâmplă în situaţia în care este o respinsă o astfel de cerere. Care este mesajul transmis către cetăţeanul obişnuit? Că însuşi garantul independenţei justiţiei nu a vrut să facă dreptate”.

Remarcile judecătorului Bodnar vin în contextul în care, recent, plenul CSM a respins cererea judecătoarei Andrea Chiş privind apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti faţă de afirmaţiile formulate la ieşirea din puşcărie de fostul şef PSD Liviu Dragnea.

Mai exact, Dragnea a susţinut că se consideră un “deţinut politic” care a trecut prin “chinuri şi suferinţă” în perioada în care a stat în spatele gratiilor. În plus, fostul lider PSD a mai acuzat că a fost ţinut pe nedrept 9 luni în izolare pentru interviul acordat Ancăi Alexandrescu şi că sancţionarea sa a fost comandată de preşedintele Klaus Iohannis. Detalii aici.

“În Plenul de azi, compus în majoritate din judecători, solicitarea mea a fost respinsă, fiind exprimate 8 voturi pentru, dintre care 4 publice – al meu, al domnului judecător Mihai Andrei Bălan, al doamnei procuror Tatiana Toader, precum şi al domnului procuror Cristian Mihai Ban. 7 voturi au fost împotrivă şi unul nul. Dacă votul nul era da, ar fi trecut cererea de apărare a independenţei Justiţiei.

Aceste afirmaţii (ale lui Liviu Dragnea – n.r.) sunt extrem de grave, cu atât mai mult cu cât provin din partea unei persoane care nu mai beneficiază de prezumţia de nevinovăţie în cauza în care a fost condamnat definitiv şi şi-a executat pedeapsa. Tocmai din acest motiv, e imperios necesar ca astfel de afirmaţii să fie sancţionate imediat, aşa cum Secţia pentru judecători a cărei membră sunt a făcut-o în numeroase rânduri, condamnând prin comunicate de presă afirmaţii apreciate ca depăşind limitele libertăţii de exprimare, atunci când data şedinţelor nu permitea o reacţie promptă”, a scris judecătoarea Andrea Chiş, pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, Secţia pentru judecători a CSM a venit cu un comunicat de presă spălăcit menit să mai liniştească apele:

“Secţia pentru judecători, singura autoritate competentă să apere independenţa judecătorilor, face un apel către toţi actorii publici ca în discursurile lor să respecte independenţa, imparţialitatea şi autoritatea instanţelor judecătoreşti. Secţia pentru judecători subliniază că hotărârile judecătoreşti de condamnare, achitare, liberare condiţionată ori de respingere a cererilor sunt rezultatul exclusiv al aplicării legii şi respinge orice speculaţii contrare, vizând posibile alte raţiuni care ar fi stat la baza adoptării lor.”

Cu toate acestea, judecătoarea Andrea Chiş a anunţat că va solicita din nou Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa sistemului judiciar.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.